Zatímco loni nevyhovělo analýze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) devět vzorků tavených sýrů, letos se situace obrátila. Z 20 kontrolovaných byly všechny v pořádku, při výrobě nebyl použitý rostlinný tuk místo živočišného. Informoval o tom al Martin Štoll ze SZPI. Inspekce přistoupila ke kontrole tavených sýrů právě po negativní zkušenosti z loňska.
"Kontrolu jsme provedli v několika (obchodních) řetězcích a zaměřili jsme se na hledání výrobků, u kterých jsme v minulosti zaznamenali nedostatky. Také jsme vybrali výrobky privátních značek řetězců. Z 20 hodnocených bylo devět od tuzemských výrobců, deset ze zemí Evropské unie a jeden z Izraele," uvedl Štoll. Laboratorní analýza zkoumala, zda je sýr vyrobený z živočišného tuku, tedy z mléka, nebo z tuku rostlinného. Zjišťoval se také profil triacylglycerolů, v nichž je přítomný rostlinný tuk. "Namátkou jsme provedli také senzorické hodnocení barvy, vůně, chuti, vzhledu, konzistence, plísní okem viditelných, mikrobiální změny a stavu obalu," doplnil Štoll. Ani v jednom případě nedošlo ke klamání spotřebitele či porušování jakosti.
Ústředně řízené kontroly, které se soustředí na konkrétní typ potraviny, se dělají průběžně a reagují na problematické oblasti. V minulých dnech to byla například kontrola medu v maloobchodě. "Jelikož tavené sýry letos uspěly, je pravděpodobné, že příští rok už podobnou akci dělat nebudeme," řekl Štoll. O dalších chystaných či probíhajících centrálně řízených akcích SZPI podrobnosti nesdělil.