Systém o závadných potravinách loni v ČR zaznamenal meziročně méně hlášení

Evropský varovný systém RASFF, do kterého jsou hlášeny údaje o závadných nebo nebezpečných potravinách a krmivech, loni v souvislosti s Českou republikou zaznamenal celkem 348 případů. Nejvíce problémů se týkalo masa a masných výrobků, následovaly doplňky stravy. Celkově bylo v celé Evropské unii loni nahlášeno 4337 případů. Informovalo o tom Ministerstvo zemědělství. Meziročně počet nahlášených případů v ČR mírně klesl, předloni jich úřady zaznamenaly 372.

"Celoevropský varovný systém napomáhá snižovat rizika pro zdraví lidí, zvířat a životní prostředí. V případě, že jakákoli země zapojená do RASFF odhalí nebezpečí, které může způsobit potravina nebo krmivo, zadá informaci do systému a ostatní státy neprodleně zasáhnou. Rizikové potraviny a krmiva jsou pak okamžitě staženy z trhu a zlikvidovány, případně se do obchodů vůbec nedostanou," řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Hlášení, která se týkala ČR, přihlásilo Česko systému RASFF buď přímo, nebo obdrželo varování z ostatních zemí. Největší počet těchto oznámení loni úřady zaznamenaly v kategorii maso a masné výrobky. Byl to především výskyt patogenních mikroorganismů, nejčastěji salmonely. Následovala kategorie, kam jsou zařazovány doplňky stravy, u nichž nejčastějším problémem byla přítomnost nepovolených chemických látek, nepovolených potravin nového typu nebo příliš vysoký obsah některých látek. Třetí nejpočetnější kategorií byla sekce ovoce a zeleniny, kdy se jednalo zejména o nadlimitní nálezy pesticidů.

V roce 2021 se z celkového počtu 4706 originálních oznámení zpracovaných v EU týkalo České republiky 372 oznámení, nejčastěji to byly opět potraviny v kategorii maso a masné výrobky.

Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) umožňuje rychlé a účinné sdílení informací o nebezpečných potravinách nebo krmivech mezi členy systému - Evropskou komisí, členskými státy EU, EFTA (Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko) a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down