SZPI: Další drůbež z Maďarska prodávaná v ČR obsahovala bakterie salmonely

Další drůbeží maso dovezené do Česka z Maďarska obsahovalo bakterie, které způsobují salmonelózu, zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Šlo o mražená husí prsa a kachnu. Inspektoři odebrali vzorky v Kauflandu a v Albertu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. S prodejci těchto potravin zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty.

Přítomnost bakterie v odebraných vzorcích

V Kauflandu inspektoři odebrali vzorky z hluboce zmrazených husích prsou s kůží s kostí, jejichž minimální trvanlivost byla do 30. září 2025. "Laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost patogenního serotypu bakterií Salmonella Agona a Samonella Newport," popsal Kopřiva. Maso v Albertu neslo název Valdor Kachna bez drobů, kuchaná, chlazená, třída jakosti A. Datum použitelnosti bylo sice pouze do 21. října loňského roku, ale je možné, že zákazníci mají maso doma zmrazené. V laboratoři se potvrdila přítomnost serotypu bakterií Salmonella Anatum.

Systém rychlého varování

Inspekce varuje zákazníky, aby maso v žádném případě nejedli a vyhnuli se tak zdravotním rizikům. Informaci inspekce vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF), aby případ mohl být došetřen v zemi původu.

V nedávných týdnech a měsících jde již o několikátý nález drůbežího masa kontaminovaného bakteriemi, které mělo původ buď v Maďarsku nebo na Ukrajině.*

Husí prsa - salmonela
Kachna - salmonela

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down