SZPI: Kontroly burčáku loni dopadly nejhůř za čtyři roky

Nákup burčáku se stává rizikovější záležitostí, protože loni rostl počet a závažnost prohřešků při jeho prodeji. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala 290 prodejních míst a v 61 případech inspektoři odebrali vzorek pro laboratorní analýzu. Deset vzorků nakonec nevyhovělo, což je nejvíce za poslední čtyři roky, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.

K největším prohřeškům patří ředění vodou ve třech případech a nadlimitní přídavek cukru ve stejném množství případů. V jednom případě prodejce prodával menší než deklarovaný objem, dvakrát inspektoři objevili nadlimitní podíl alkoholu, ve dvou případech naopak podlimitní.Inspekce postupně zveřejňuje nevyhovující burčáky, jejich výrobce a místa prodeje na webu Potraviny na pranýři.
"Inspektoři uskutečnili kontroly u prodejců i u výrobců, a to zejména u těch, jejichž vzorky v minulosti nevyhověly požadavkům právních předpisů, a u nových dosud neprověřených prodejců, u nichž převládá stánková forma prodeje," uvedl Kopřiva. Inspektoři také často vyráželi na podnět spotřebitelů.
O rok dříve mířilo do laboratoře 44 vzorků, nevyhovělo pět, v roce 2017 jich nevyhovělo sedm z 51 a v roce 2016 čtyři z 69. Inspektoři kontrolují jak burčák, což je nápoj vyrobený výlučně z českých a moravských hroznů, tak částečně zkvašený hroznový mošt. Jde o tentýž nápoj, avšak ze zahraničních hroznů. "Při kontrole se inspektor zaměřuje mimo jiné na senzorické požadavky, na místě tedy hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, dále řádné označení zboží pro spotřebitele, odpovídající průvodní dokumentaci dokládající původ zboží a hygienu prodeje," popsal Kopřiva.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down