České potraviny označené značkou Klasa a Regionální potravina jsou podlé výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i nadále bezpečné a mají vysokou jakost. U Klasy inspektoři nenašli u 207 hodnocených vzorků jediný problém. U Regionální potraviny nevyhověly z 94 šarží dvě v kategorii jakost, jedna byla chybně označená. Jde o jednu z nejméně problémových kategorií potravin, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Ani jedna z kontrolovaných potravin neměla problém s bezpečností.
Kopřiva uvedl, že v jiných kategoriích potravin inspektoři nacházejí řádově vyšší podíl nevyhovujících vzorků. "Potraviny oceněné těmito dvěma značkami musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mj. o vyšší podíl masa u masných výrobků, o přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv. Vyšší nároky jsou při hodnocení chuti a konzistence potraviny," uvedl Kopřiva.
Hodnocení těchto potravin dělá SZPI pravidelně již 16 let a každoročně se potvrzuje vysoká kvalita i jakost. V současnosti se značkou Klasa může označovat 973 výrobků od 226 tuzemských výrobců.*