Státní zemědělská a potravinářská inspekce při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa, ani nenašla žádné maso neznámého původu, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzou prodeje polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. V kontrolách bude inspekce pokračovat.
SZPI při kontrole restaurací prohlíží veškerou dokumentaci, která se vztahuje k původu masa. "Dokumentace musí být nejen u restauratéra, ale i u všech předchozích článků řetězu v takovém stavu, aby bylo možné původ masa sledovat až k chovu," uvedl Kopřiva. Vzhledem k závažnosti polského případu bude SZPI pokračovat v intenzivních kontrolách nejen restaurací v celém Česku, ale bude se pohybovat v celé tržní síti.
Kontrolu restaurací, ale i skladů a distributorů masa provádí také Státní veterinární správa. Ta uvedla, že v pražských restauracích se spotřebovalo 56 kilogramů hovězího z masokombinátu v Mazovském vojvodství, který po propuknutí skandálu přišel o licenci. Část masa zůstala ještě ve skladech restaurací, ale testy veterinářů zatím nepotvrdily v mase žádné nebezpečné látky. Dosud není známý výsledek testu na salmonelu.
Statistiku, která by zachycovala problematiku pražských restaurací, si nevede ani Česká obchodní inspekce (ČOI), která jinak kontroluje například dodržování gramáže pokrmů nebo objemu prodávaných nápojů.*