Do konce roku pravděpodobně stoupnou na Slovenku ceny vepřového masa pro konečné spotřebitele o šest až deset slovenských korun z nynějších zhruba 150 korun za kilogram. Vývoj bude záviset zejména na chovateĺích, kteří postupně zvyšují velkoobchodní ceny. Na pondělní tiskové konferenci o tom informovali členové Slovenského řeznického svazu.
Zpracovatelé v současnosti nakupují kilogram vepřového masa za 48 Sk a předpokládají další nárůst na 50 korun. Upozorňují přitom, že každé zvýšení nákupní ceny o korunu znamená pro spotřebitele tři až pět korun navíc. "Pokud chovatelé půjdou (s cenami) nahoru, spotřebitel bude muset zaplatit více," uvedla šéfka svazu Edita Ohrablová. Řezníci předpokládají, že pokud velkoobchodní ceny vepřového překročí 50 korun za kilogram, budou muset sáhnout k levnějším dovozům. "Po vstupu do Evropské unie není problém nakoupit venku," poznamenala Ohrablová. Nárůst cen vepřového potvrdili také farmáři, kteří ale jejich zvýšením nechtějí přijít o domácí odběratele. "Cenu jistě nebudeme za každou cenu stupňovat. Chceme, aby řezníci nakupovali slovenské a ne zahraniční maso," řekl nedávno médiím šéf Svazu chovatelů vepřového Andrej Imrich.