Takřka polovina vzorků zmrzlin odebraných hygieniky během letošního léta v Libereckém kraji měla nevyhovující kvalitu. Důvodem byla nedostatečná hygiena. Informovala o tom krajská vedoucí oddělení hygieny výživy Klára Hrábková. Za zjištěné nedostatky uložili hygienici devět pokut za 44 tisíc korun a provozovatelům nařídili sanitaci výrobníku zmrzliny.
V pevných stáncích zaměřených na prodej točené zmrzliny hygienici od začátku června udělali v kraji 29 kontrol a odebrali 25 vzorků, z nichž 11 bylo nevyhovujících. "U všech nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které jsou indikátorem nedostatečné provozní hygieny," uvedla Hrábková. Tím je podle ní myšlena zejména nedostatečná sanitace zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní. "Případně též nedostatečná osobní hygiena pracovníka při výrobě zmrzliny, jako je mytí rukou či pracovní oděv," dodala. V žádném odebraném vzorku zmrzliny ale podle ní nebyl zachycen nebezpečný patogen, který by mohl ohrozit zdraví konzumentů. Hygienici od roku 2015 kontrolují výrobu zmrzlin pouze ve stáncích a v některých restauracích. Větší výrobny zmrzlin s rozvozem a veškeré cukrárny náleží pod dozor Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Při jejich kontrolách v celé zemi letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel. Hygienici se během léta zaměřují i na stánky s občerstvením. V Libereckém kraji jich zatím zkontrolovali 38 a uložili šest pokut za 20 tisíc korun. Nejčastěji šlo o nedostatky v provozní hygieně, tedy buď o celkový nepořádek v provozovně nebo špinavé pracovní plochy či lednice.
To je docela smutné, že se prodává nekvalitní zmrzlina. To nám se stát nemůže. Máme zmrzlinový stroj z Cesk https://www.cesk.cz/zmrzlinove-stroje/ a na kvalitu zmrzliny si dáváme pozor. Kupujeme kvalitní směsi a každý den zmrzlinový stroj vymývám, aby se v něm neusadily nějaké bakterie.