Téměř třetina kontrolovaných vzorků extra panenských olivových olejů na českém trhu neodpovídala požadavkům na tento typ oleje. Vyplývá to z letošní kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Prověřila 20 vzorků oleje nižší jakosti, neprošlo jich šest. Výsledek je sice lepší než v minulých letech, ale stále neuspokojivý, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Extra panenský olivový olej musí vznikat mechanickým lisováním oliv za studena bez jakýchkoli přidaných látek. Dále musí vyhovovat smyslově postižitelnými vlastnostmi, hlavně chutí a vůní. "Výsledky kontrol během několika let ukazují, že se do ČR dovážejí oleje, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii," sdělil Kopřiva.
SZPI se zaměřila na hodnocení smyslových, fyzikálních a chemických vlastností. Vzorky analyzovala v akreditovaných laboratořích v Česku a také ve slovinské laboratoři, která se specializuje na olivové oleje. U nevyhovujících šarží nařídila inspekce prodejcům, aby je stáhli z trhu, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty. Čtyři z nevyhovujících vzorků jsou původem z Řecka, jeden z Tunisu a u jednoho je označení Evropská unie. Žádný z nich nebyl označen privátní značkou řetězce, takže je bylo možno koupit ve více řetězcích či menších prodejnách. Seznam vyhovujících i nevyhovujících vzorků lze nalézt na webu Potraviny na pranýři.*