Trend omezování lepku se na produkci zatím nepodepsal

V České republice roste počet lidí, kteří dobrovolně přechází na bezlepkovou dietu bez toho, že by při konzumaci pečiva a dalších potravin obsahujících lepek měli jakékoliv zdravotní potíže. Lidí, kteří tento trend vyznávají, může být 15 až 20 procent. Uvedl to na setkání s novináři vedoucí Centra výživy v pražské Thomayerově nemocnici Pavel Kohout. Stoupá ale také počet lidí, kteří pečivo s lepkem skutečně nemohou. Lidí s tzv. celiakií je v české populaci okolo jednoho procenta. Podle předsedy Svazu pekařů a cukrářů Jaromíra Dřízala se zatím trend omezování lepku ve stravě na pekařské produkci příliš nepodepsal.

Podle Dřízala spotřeba pečiva naopak v posledních letech roste. Zatímco v roce 2006 činila roční spotřeba na obyvatele 45,3 kilogramu pečiva, v roce 2014 to bylo 52,7 kilogramu. "Za nárůstem spotřeby pečiva pak patrně stojí cenová politika obchodních řetězců, které drží cenu běžného pečiva nízko. Například rohlíky se dnes prodávají za korunu padesát, zatímco před pěti lety to bylo i o korunu na rohlíku více," doplnil Dřízal. Důvodem, proč lidé nyní ve větší míře odmítají jíst pečivo, může být podle Dřízala neustálé zvyšování podílu bílého pečiva, které je obecně považované za méně zdravé, na úkor například chleba, který obsahuje vyšší podíl vláknin. To dokumentuje i množství obilnin pěstovaných v České republice. Ve čtyřicátých letech minulého století bylo například pěstováno výrazně více žita než pšenice, která se na pečení bílého pečiva využívá. V současnosti se v Česku vypěstuje na 1,2 milionu tun pšenice, zatímco žita je desetkrát méně. Ječmene se pak ročně vypěstuje čtyři tisíce tun, uvedl člen představenstva Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip. U plodin neobsahujících lepek je situace podobná. Například kukuřice se v ČR vypěstuje ročně šest tisíc tun, pohanka se pak pěstuje výhradně v biokvalitě a jiná prakticky není, doplnil Filip.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down