21.07.2004 | 02:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Třetina vzorků ovoce a zeleniny při kontrole SZPI nevyhověla

Závady v prodeji čerstvého ovoce a zeleniny zjistila letos při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Z celkem 2448 vzorků, odebíraných letos do patnáctého července, byla přibližně třetina nevyhovujících, uvedla mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

Zavadlost a nečerstvost, zejména u naťové zeleniny, byly nejčastěji zjištěnými závadami. Prodejci také podle inspekce nabízejí nadměrně znečištěné či zahliněné saláty. Otlaky zase vykazují rajčata, květák a také různé druhy ovoce. Zvláště nebezpečná je konzumace plodů napadených plísní a hnilobou, zdůraznila mluvčí, a to i po vykrojení napadených částí.
Prodejci by měli dodržovat rovněž hygienu při nabídce v létě oblíbených dělených vodních melounů. Čerstvost upravených melounů musí být na první pohled zřejmá, řekla Kolejková. Naporcovaná zelenina například na polévku musí mít řádné označení a být v teplotě do pěti stupňů Celsia.
Povinností prodávajícího je, aby konzumní rané brambory označil odrůdou, tvarem hlíz a barvou dužniny. Hlízy by v žádném případě neměly být zelené, poškozené hnilobou nebo nadměrně mechanicky poškozené. Pozdní brambory navíc mají nést označení varného typu, který určuje použití a tím usnadní zákazníkům nákup.
Je častým jevem, že prodejci občas v horkém počasí ošetřují své zboží máčením nebo kropením. Přílišná vlhkost však podle inspekce zelenině a ovoci škodí. Pokud se totiž kropí například cibule nebo česnek, výsledek je krátkodobě lepší, ale následuje velmi rychlé kažení. Rosení naopak prodlouží trvanlivost salátu.
Inspektory nezajímá, kde je stánek umístěn, ale zda se chová v souladu s platnými zákony, dodala Kolejková. Vždy platí, že u stánkového prodeje ovoce a zeleniny musí být dodržována stejná pravidla jako v kamenném obchodě. Prodejce je tak povinen zajistit zdravotně nezávadné a jakostní zboží s řádným označením.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down