Tuzemská tržní produkce zeleniny loni klesla o sedm procent na 210 937 tun
Tuzemská tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl loni podle předběžných výsledků klesla o sedm procent na 210 937 z 226 602 tun v roce 2023, kdy naopak v meziročním srovnání vzrostla o čtyři procenta. Na loňské nižší úrodě zeleniny se podepsal nepříznivý vývoj počasí i zářijové záplavy, které v zelinářských oblastech poničily stovky hektarů polí se zeleninou. Plocha polí se zeleninou loni meziročně klesla o 103 hektarů na 10 912 hektarů. Vyplývá to že situační a výhledové zprávy, kterou sestavilo Ministerstvo zemědělství spolu se Zelinářskou unií Čech a Moravy (ZUČM).
Loňská produkce zeleniny byla podprůměrná
Loňská sklizeň zeleniny byla podle ZUČM podprůměrná. "Vývoj počasí nebyl v tomto roce pro zeleninu vyhovující. Sezona byla charakteristická především nedostatkem sezonních pracovníků a růstem nákladů na práci, což bylo a pravděpodobně bude jedním z hlavních důvodů, které povedou pěstitele k omezování ploch," stojí ve zprávě. Pěstitele zeleniny loni potrápily i extrémní výkyvy počasí. Vyrovnat se museli s jarními mrazy, vysokými letními teplotami, bouřkami s přívalovými dešti a suchem. V září pak některá pole se zeleninou poničily vydatné deště a následné záplavy, pěstitelé vyčíslili škody na zhruba 100 milionů korun. Záplavy kromě úrody poškodily také závlahové systémy a další technologie. "Ke značným škodám na porostech zeleniny došlo zejména v Polabí na Mělnicku, Hradecku, Ústecku, Nymbursku, dále v některých oblastech jižní a střední Moravy. Nejvýznamněji byly poškozené porosty cibule, kořenové, košťálové a listové zeleniny," upozornila ZUČM.
Celkový počet pěstitelů tržní zeleniny loni vzrostl o 42 na 400, podle ZUČM ale šlo hlavně o zelináře s velmi malou výměrou zeleniny. Zatímco velcí a tradiční pěstitelé zeleniny udržují své plochy stabilní, menší podniky se přizpůsobují tržním podmínkám. Největší nárůst je podle ZUČM pozorovatelný u menších pěstitelů s plochou od jednoho do pěti hektarů , což potvrzuje rostoucí popularitu přímého prodeje z farmy a samosběrů. Někteří pěstitelé zeleniny v posledních letech kvůli vysokým nákladům a nízkým cenám, které farmářům platí obchodníci, ukončili činnost. Obchodním řetězcům farmáři dodávají zhruba 75 procent produkce zeleniny. Deset procent zeleniny prodávají velkoobchodům a dalších deset procent firmám zaměřeným na její zpracování. Pět procent úrody pěstitelé prodávají pomocí vlastního exportu, dodávek do hotelů a restaurací či farmářských trhů a samosběru.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!