Unie enologů: Letošní bílá vína budou mimořádně kvalitní

Bílé hrozny z letošní sklizně jsou mimořádně kvalitní, vína z nich mají šanci dosáhnout kvality ročníku 2013. V tiskové zprávě to dnes uvedla Unie enologů, která sdružuje experty na víno z celého Česka. Většina bílých odrůd je na moravských vinicích sklizena. Enologové kvalitu hroznů posuzují jednak z ochutnávek moštů, ale hlavně na základě výsledků laboratorních analýz.

"Mošty vykazují výborné parametry, především nízké hodnoty pH a ideální poměr kyseliny vinné a jablečné. Dokonce i obsah výživových parametrů letos až na výjimky obstál na jedničku s hvězdičkou. Mladá vína vykazují krásnou svěžest a aromatiku odrůdově typickou," uvedl předseda Unie enologů Mojmír Baroň.
Podle expertů z unie je teď důležité, aby vinaři výrobu vína neuspěchali, zbytečně nevyráběli vína s vyšším zbytkovým cukrem, který by v kombinaci s vyššími kyselinami v mladých vínech vytvořil "chuťovou pseudoharmonii". Tím by potenciál na mimořádnou kvalitu letošních bílých vín zničili.
Hlavní příčinou vysoké kvality hroznů je podle enologů zejména stabilní počasí s normálním a vyrovnaným množstvím srážek a spíš průměrnými teplotami. "Pozitivní vliv na sklizeň měl i průběh denních a nočních teplot, které ovlivnily množství a strukturu organických kyselin v hroznech, vdechly svěžest do aromatických látek budoucích vín a pomohly ve zpomalení vývoje, a tím také k delšímu rozložení vinobraní," uvedli enologové ve zprávě.
Pro modré odrůdy je letošní ročník, který se nevyznačoval vysokými teplotami, náročnější a vína budou vyžadovat vzhledem k obsahu kyselin delší ležení. "Pro pozdnější odrůdy čekáme ještě slunečné počasí s teplotami nad 20 stupňů Celsia, které mohou pomoci vysoké fenolické zralosti," doplnil Baroň.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down