
Čeští zelináři pěstují dýně na stále větší ploše, nárůst souvisí zejména s větším zájmem ze strany spotřebitelů. Uvedla to Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy. Osevní plocha tykví včetně cuket vzrostla podle dat Českého statistického úřadu mezi rokem 2023 a letoškem o 90 hektarů na 870 hektarů. Z toho dýně se podle odhadu Zelinářské unie pěstují na necelých 700 hektarech. Pěstitelů dýní je v Česku kolem 90.
Rostoucí plocha pěstovaných dýní podle Přibylové souvisí s jejich větším využitím v gastronomii i se stále větší oblibou oslav Halloweenu. "Začíná se více pěstovat na základě poptávky od spotřebitelů. Dýně je relativně zajímavá, protože je pěstitelsky poměrně jednoduchá," řekla Přibylová. Náročný je pak nicméně sběr, kdy hrozí šíření viróz a následně změny v zabarvení i tvarech, dodala.
Také z analýzy cenového srovnávače potravin Kupi.cz vyplývá, že zájem o dýně rok od roku roste, a to nejen kvůli Halloweenu, ale i pro jejich využití v kuchyni. "Dýně se objevují ve slevových akcích většiny obchodních řetězců a patří k nejčastěji vyhledávané sezonní zelenině během podzimu na portálu Kupi.cz," uvedl srovnávač v tiskové zprávě. Rovněž situační zpráva ministerstva zemědělství uvádí, že zájem o dýně roste.
Pěstitelé rostoucímu zájmu přizpůsobují podle unie i nabídku pěstovaných druhů, kromě nejznámnějších, jako je hokkaido nebo muškátové dýně, pěstují také dýně máslové či špagetové, a časté jsou i okrasné druhy. Přibylová zároveň pozoruje trend, kdy se vrací dříve využívané druhy, jako například patizony.*