27.10.2000 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unie pomáhá rozvoji jihomoravského vinařství a vinohradnictví

Rozvoj vinařství, zlepšení kvality produkce hroznů a vína, ekologizace pěstování vinné révy a současně také podpora turistiky spolu s postupným srovnáváním úrovně vinařství se sousedním rakouským regionem, to jsou cíle rozsáhlého projektu nazvaného „Jižní Morava - rozvoj vinařství“. Evropská unie na něj přispěla z fondu Phare CBC částkou 650 tis. euro, tj. zhruba 22,75 milionu Kč.

Jak uvedl Libor Opluštil z agentury Adonis, která je hlavním garantem projektu, podmínkou bylo, aby další finance v minimální výši 270 mil EUR (9,45 mil. Kč) dodala česká strana. zároveň bylo nutné zajistit, aby vše, co se pořídilo z prostředků EU, sloužilo svému účelu ještě minimálně pět let po ukončení projektu. Po čtyřletém období příprav byly realizační práce na projektu zahájeny v lednu 2000. Projektu byl rozdělen do 5 částí, které na sebe vzájemně navazovaly. Na dodavatele každé z nich proběhlo výběrové řízení, které organizovala agentura Adonis pod dohledem zástupců Phare.
Podle Opluštila funguje dnes v okresech Břeclav a Znojmo 43 meteorologických stanic, které měří aktuální klimatické parametry. Výsledky těchto měření jsou jedním z podkladů, na jejichž základě se s pomocí speciálního počítačového programu sestavuje situační zpráva, která signalizuje výskyt plísně révové, padlí révového a plísně šedé. Při ohrožení některou z těchto chorob, obsahuje zpráva i doporučení, jaké přípravky nebo jejich kombinace je vhodné použít k postřiku. Tuto zprávu dostávají vinaři v obou zmíněných okresech a také v Dolním Rakousku, obecní a městské úřady, redakce novin a rovněž školy.
Důležitou součástí projektu je zavádění integrované produkce ve vinicích i při výrobě vína. Jejím hlavním cílem je minimalizace, popřípadě úplné vyloučení chemických ochranných prostředků, které nadměrně zatěžují životní prostředí, a jejich náhrada biologickými preparáty. Jedním z dalších důležitých aspektů je optimalizace živin ve vinohradech pomocí vhodného a adekvátního hnojení a ozelenění vinohradů. V rámci této části projektu se, jak Opluštil uvedl, zanalyzovalo více než 2000 vzorků listů vinné révy a zhruba 2500 vzorků půdy z vinic. Na základě výsledků těchto analýz dostali vinaři doporučení, jak mají již v letošním podzimu nejlépe hnojit. K ochraně vinic proti škůdcům přispěli uměle vysazení přirození predátoři i feromonové lapače škůdců. Vinaři dostali zdarma vzorky ochranných biopreparátů.
Projekt doprovázela řada tematických zájezdů a odborných školení. Ta se orientovala zejména na aplikaci biopreparátů, hnojení, udržování ozeleněného vinohradu, marketing českého vinařství a prodeje vína. Těchto akcí se zúčastňovali i tzv.hobby vinaři, pro něž je pěstování vinné révy a výroba vína pouze koníčkem. Profesionální vinaři zamířili na delší studijní cesty do Maďarska, Německa a Francie.
Stranou zájmu nezůstala podle Opluštila ani vinařská turistika. Její rozvoj by měly podpořit vinařské stezky vyznačené kolem Valtic a Mikulova. Na nich rozmístěné informační tabule seznamují ve třech jazycích návštěvníky s historií i současností vinohradnictví a vinařství těchto lokalit. V prostorách Zámku Valtice vzniklo také v rámci projektu Národní vinařské centrum. Kromě stálé expozice oceněných českých vín budou zejména odborné veřejnosti sloužit výukové a degustační sály.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down