23.01.2007 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Uvažují o rozšíření Klasy

Jen zčásti jsou potravináři spokojeni s novým návrhem unie, který se týká podpory propagace výrobků. Klasa by podle něj sice mohla fungovat stejně i nadále, ale firmy by směly čerpat podporu na propagaci jen jednou ročně.
To je však podle prezidenta Potravinářské komory ČR Jaroslava Camplíka pro prosazení na trhu málo. Komora uvažuje o zavedení dalšího ocenění, třeba pod označením Zlatá Klasa.

Jak Camplík uvedl, mělo by mít tři kategorie, a to pro nejlepší výrobek oceněný tradiční Klasou, pro špičkovou biopotravinu a pro nejkavlitnější potravinu, která nespadá ani do jedné z uvedených dvou kategorií. Možná by to mohla být nejlepší potravina vyšlá z regionálních soutěží, uvažuje Camplík.
Biopotraviny budou u nás patrně dlouho okrajovou záležitostí, alespoň dokud si bude český spotřebitel vybírat podle nejnižší ceny. Jejich výroba se však bude zvyšovat. Potravinářům jde zejména o to, aby to byly biopotraviny zpracovaná s co nejvyšší přidanou hodnotou. Chce jejich výrobcům nabídnout členství.
Přestože podíl zahraničních potravin na našem trhu není příliš vysoký, jsou sortimenty,v nichž se nezadržitelně zvyšuje. Příkladem jsou třeba sýry. Podle Michala Němce, výkonného ředitele Českomoravského svazu mlékárenského, jejich export stagnuje, import se však jen za tři čtvrtiny loňského roku zvýšil o 40 procent. Dováží je k nám hlavně Němci a Poláci. Tuzemským mlékárnám navíc ubývá surovina. Od ledna do listopadu loňského roku odešlo z republiky 286 milionů kilogramů syrového mléka, z toho 275 milionů kilogramů do Německa. Jak výkonný ředitel vysvětlil, ceny mléka v průběhu sezóny na západ od nás značně kolísají. Více platí naše mlékárny než německé v květnu a červnu, v srpnu se ceny vyrovnají a od listopadu se začínají v Německu zvyšovat. Při srovnávání cen je však nutné vycházet z cen zjištěných za stejných podmínek, tedy při tučnosti mléka 4,2 procenta a obsahu bílkovin 3,35 procenta. Export syrového mléka je pro domácí mlékárny, kterým ceny vlastní produkce limitují obchodní řetězce, problémem. Podle ředitele Potravinářské komory ČR Miroslava Koberny by zemědělci vyvážející syrové mléko neměli mít nárok na ty podpory, které jdou z našeho státního rozpočtu.
Na odbytu sýrů, zejména zrajících a plísňových se podepsala i panika kolem výskytu listérií. Němec připomněl, že převážná většina nálezů nebyla v sýrech, ale v lahůdkách a jejich výrobnách. Protože listérie mohou vegetovat i při chladírenských teplotách, je jedinou obranou proti nim přísná hygiena. Její podmínky mlékárny, které byly před vstupem do unie nuceny investovat do svých technologií nemalé prostředky, zcela splňují.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down