V bývalém vojenském bunkru zřídili pěstírnu čerstvé zeleniny

Pěstírnu čerstvé zeleniny napojenou na chovnou stanici pstruhů a jeseterů ukrývají dvě místnosti v bývalém vojenském bunkru v Přáslavicích na Olomoucku, ve kterém společnost Flenexa plus provozuje aquaponickou farmu. Saláty a bylinky rostou bez půdy a za umělého osvětlení, živiny čerpají z cirkulující vody přiváděné z kádí s rybami. "Za rok tímto způsobem vypěstujeme zhruba 25 000 rostlin. Poptávka je obrovská, proto plánujeme aquaponické pěstování v bunkru ztrojnásobit," řekl Michal Netolický ze společnosti Flenexa plus.

Flenexa plus v roce 2010 koupila bývalý vojenský areál v Přáslavicích a neměla jasnou představu, jak šestipodlažní bunkr s plochou 10 000 metrů čtverečných využije. Nejdříve zprovoznila dílnu na přesné obrábění kovů a linku na recyklaci odpadu. "Přemýšleli jsme, jak bychom mohli bunkr ještě využít. Bylo to zrovna v době, kdy panovalo velké sucho a zemědělci měli problém venku produkci udržet. Podzemní objekt má konstantní klima a toho jsme chtěli využít. Naše volba proto padla na aquaponii," uvedl Netolický. Při aquaponii jsou využívány odpadní látky z chovu ryb, které z krmiva ve svém těle zachytí jen zhruba třetinu dusíku a fosforu a zbytek vylučují zpět do vody. Díky speciálním bakteriím je pak amoniak přeměňován na dusičnany, které jsou rostliny spolu s fosforem schopny z vodního prostředí odebírat a využívat k růstu. Čistá voda poté proudí zpět k rybám. Čerstvou zeleninu firma Flenexa plus prodává, pstruhy zužitkují zaměstnanci nebo hosté restaurací a jesetery dodává do okrasných jezírek. Zatímco dlouhé chodby bunkru ponuře osvětlují letité zářivky, tak umělé osvětlení místnosti s aquaponicky pěstovanými rostlinami má růžový nádech. "Celoročně pěstujeme hlavně saláty, část plochy zabírá máta, meduňka, pažitka či celer řapíkatý. Měsíčně vyprodukujeme zhruba 1500 až 3000 rostlin, podle sezóny a poptávky. Čerstvé saláty a bylinky dodáváme hlavně do restaurací, v hypermarketu Globus máme prodejní místo. Poptávka je obrovská a mnohonásobně převyšuje naši produkci," podotkl Netolický. Čerstvá zelenina z bývalého vojenského bunkru proudí k zákazníkům i v zimních měsících, kdy je nabídka konvenčních pěstitelů velmi omezená.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down