Na pultech obchodů v polovině června meziročně nejvíce zdražila mezi základními potravinami hladká pšeničná mouka. Její cena byla o téměř 74 procent vyšší než před rokem. Zhruba o dvě pětiny se proti loňské polovině června zvýšila průměrná cena vajec a kmínového chleba a o třetinu více zákazníci zaplatili za krystalový cukr a bílé pečivo. Naopak zlevnila jablka. Vyplynulo to z dat na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Právě zdražení potravin podle statistiků nejvíce ovlivnilo červnový nárůst spotřebitelských cen v Česku. Meziroční inflace ve sledovaném měsíci dosáhla 17,2 procenta, je tak nejvyšší od prosince 1993.
"Meziroční růst spotřebitelských cen výrazně zrychluje od loňského července a již překonal hranici 17 procent. V červnu k tomuto zrychlování opět nejvíce přispěly ceny potravin," uvedl dnes k červnové inflaci ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek. Podle něj v červnu potraviny meziročně zdražily o 18 procent. Vedle toho se například ale zvýšily i náklady na bydlení.
Z vybraných základních potravin byl podle dat statistiků ve 24. týdnu nejvýraznější procentuální nárůst ceny u hladké pšeničné mouky. Před rokem ji lidé koupili v průměru za 13,28 koruny, letos v polovině června za kilo dali 23,08 koruny. Na začátku roku byla její průměrná cena o 7,5 koruny nižší. Analytici už dřív v této souvislosti uvedli, že celosvětové ceny pšenice vyhnala vzhůru válka na Ukrajině, která patří mezi její největší světové producenty, a spolu s tím zdražily i navázané produkty jako mouka či pečivo.
Například za kilo konzumního kmínového chleba lidé v polovině června zaplatili meziročně o 39,4 procenta více, v průměru 35,68 koruny. Průměrná cena bílého pšeničného pečiva stoupla o 34,7 procenta na 23,08 koruny za kilogram. Z dalších potravin výrazně stouply ceny vajec, krystalového cukru, másla a sýru eidam.*