27.04.2005 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V ČR se dohlíží na nezávadnost potravin a krmiv podle představ EK

Generální ředitelství zdraví a ochrany spotřebitele Evropské komise vydalo připomínku základních povinností výrobců a zpracovatelů potravin a krmiv v souvislosti s možnými riziky, která by mohla zdravotní nezávadnost potravin a krmiv ohrozit. Ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR Milan Malena podotkl, že se Evropské komisi, respektive Generálnímu ředitelství zdraví a ochrany spotřebitele, podařilo výstižně shrnout požadavky na bezpečnost potravin, které v České republice platí již léta.

V sedmeru základních povinností připomenutých EK je obsaženo to, co je předmětem českého státního veterinárního dozoru nad výrobou potravin a surovin živočišného původu a krmiv a nad jejich uváděním do oběhu. A právě tento tradicí ověřený systém v naší republice všechny inspekce z EU ještě před přijetím naší republiky do unie vždy ocenily, připomněl mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

Sedm základních kritérií – povinností
 Bezpečnost – výrobci a zpracovatelé nesmějí na trh uvést zdraví škodlivé potraviny nebo krmiva.
 Odpovědnost – výrobci, přepravci, prodejci i ti, kdo skladují potraviny a krmiva odpovídají za jejich zdravotní nezávadnost.
 Sledovatelnost – ve všech okamžicích musejí účastníci potravinového a krmivového řetězce být schopni určit původce i příjemce zboží.
 Transparentnost – všichni výrobci, přepravci, prodejci i ti, kdo skladují potraviny a krmiva, jsou povinni okamžitě uvědomit příslušné orgány o případných rizicích či podezření, že potraviny či krmiva mohou ohrozit zdraví.
 Schopnost řešit mimořádné situace – výrobci, zpracovatelé či prodejci musejí v případě ohrožení zdraví neprodleně stáhnout potraviny nebo krmiva z oběhu.
 Prevence – všichni účastníci potravinového a krmivového řetězce musejí průběžně přezkoumávat nedostatky ve svých postupech a pravidelně je ověřovat.
 Spolupráce – všechny hospodářské subjekty podílející se na výrobě, zpracovávání a prodeji potravin a krmiv, musejí spolupracovat s příslušnými dozorovými orgány s cílem snižovat zdravotní rizika.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down