V Evropské unii začínají platit zdokonalené předpisy k označování potravin

Údaje o obsahu potravin budou od 13. prosince 2014 jasnější, ucelenější a přesnější. Účinnosti nabývá nařízení o poskytování informací o potravinách. Upozornilo na to tiskové oddělení Zastoupení Evropské komise v České republice.

Komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis prohlásil: „Od 13. prosince 2014 uvidí evropští občané výsledky letité práce na zdokonalování pravidel k označování potravin. Důležité údaje o obsahu dané potraviny budou nyní na etiketách přehledněji zobrazeny a spotřebitelé se tak budou moci při nákupech jídla rozhodovat na základě informací. Spotřebitelé jsou u těchto nových předpisů na prvním místě, zároveň jsou zaváděné novinky zvládnutelné i pro podniky.“

Hlavní změny

  • Lepší čitelnost údajů (stanovena minimální velikost písma pro povinně uváděné informace).
  • Jasnější a harmonizované znázornění alergenů na balených potravinách (zvýraznění prostřednictvím typu písma, stylu nebo barvy pozadí) na seznamu složení.
  • Povinné údaje o alergenech na nebalených potravinách (týká se i restaurací a kaváren).
  • Požadavky na určité výživové informace u většiny balených zpracovaných potravin.
  • Povinné informace o původu u čerstvého vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa.
  • Stejné požadavky na označování pro nákupy on-line, prodej na dálku nebo nakupování v kamenném obchodě.
  • Seznam umělých nanomateriálů obsažených v jednotlivých složkách.
  • Konkrétní informace o rostlinném původu rafinovaných olejů a tuků.
  • Zpřísnění pravidel na ochranu před nekalými praktikami.
  • Označení náhražek v takzvaných napodobeninách potravin.
  • Jasné označení u produktů „ze spojovaných kusů masa“ nebo „ze spojovaných kusů rybího masa“.
  • Jasné označení rozmrazených výrobků.

Pravidla týkající se povinných výživových údajů u zpracovaných potravin začnou platit až od 13. prosince 2016.

Aby mohly potravinářské podniky hladce přejít na nový systém označování balených a nebalených potravin, bylo stanoveno tříleté přechodné období. Kromě toho nařízení umožňuje prodávat do vyčerpání zásob potraviny, jež byly na trhu nebo jež byly označeny etiketou před 13. prosincem 2014 (toto ustanovení však nezahrnuje vyčerpání zásob etiket).

Komise s podniky spolupracovala na tom, aby nová pravidla byla řádně provedena. Pracuje se na vývoji unijní databáze, která by měla usnadnit identifikaci všech unijních i vnitrostátních povinných údajů na etiketách. Bude se jednat o uživatelsky přívětivý nástroj, který budou moci využívat všechny potravinářské společnosti i malé a střední podniky. Vytvoření databáze se plánuje v průběhu roku 2015.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down