19.11.2007 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V jídelníčku Čechů přibývá ovoce

Loni činila spotřeba ovoce podle odhadů 84 kilogramů na osobu, v první polovině 90. let představovala zhruba o 12 kilogramů méně. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství a ze statistik ČSÚ. Podle odborníků lidé především pod vlivem osvěty více dbají na zdravou výživu. Ovoce je také na pultech obchodů celoročně dostupné ve stále pestřejší nabídce.

Větší část tuzemské spotřeby připadá na domácí ovoce mírného pásma. Loni ho Češi zkonzumovali předběžně 54 kilogramů na osobu proti 49 kilogramům v roce 1993. Objem ale hodně ovlivňuje úroda, která meziročně kolísá. Nejpopulárnější jsou jablka, kterých sní každý obyvatel ČR poslední roky kolem 24 kilogramů ročně. Ostatní druhy již mají podíl výrazně nižší, obvykle do pěti kilogramů na osobu za rok.
Spotřeba jižních plodů se v posledních letech pohybuje kolem 30 kilogramů na hlavu ročně. Nejpopulárnější jsou pomeranče, mandarinky a banány, o něž ale zájem spíš mírně klesá. Více než dřív se jedí citróny a grapefruity.
Výrazně na oblibě pak získávají podle statistik různé další exotické plody. Spotřeba ostatního jižního ovoce předloni činila šest kilogramů na osobu proti dvěma kilogramům v roce 1996.
Statistiky o rostoucí oblibě exotického ovoce potvrzují obchodníci. "Podíl prodejů exotického ovoce v supermarketech Albert a hypermarketech Hypernova se každoročně zvyšuje. Některé druhy, jako je například ananas, kiwi, mango či avokádo, proto již považujeme za základní sortiment nabídky ovoce," konstatoval mluvčí společnosti Ahold Libor Kytýr, podle kterého vyšší poptávka po exotickém ovoci souvisí s růstem kupní síly českých zákazníků.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down