V Karlovarském kraji kleslo zpracování zvěřiny, střílí se ale dál

V Karlovarském kraji loni výrazně klesl objem zpracované zvěřiny, zvěř ale myslivci střílí zhruba stejně. Místo zpracování v závodech zvěřinu nabízejí přímo oni, měli by však splnit přísné podmínky. Jenže ty jsou pro ně většinou nesplnitelné. Uvedla to ředitelka Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Mária Slepičková. Prodej zvěřiny přímo od myslivců má podle ní z veterinárního pohledu i rizika.

Slepičková uvedla, že v loňském roce ve srovnání s rokem 2019 kleslo zpracování zvěřiny v zpracovatelských závodech asi na polovinu. Důvodem bylo zejména uzavření restaurací kvůli opatřením proti koronaviru. Právě restaurace byly významným odběratelem profesionálně zpracované zvěřiny.
"Značně pokleslo zpracování v závodech, ale naopak myslivci dostali od loňského září možnost prodeje zvěře přímo od mysliveckého hospodáře. Zvěř se může prodávat přímo zákazníkovi, případně do restauračního nebo maloobchodního prodeje," uvedla Slepičková.
Při takovém způsobu prodeje ale může být zvěřina prodávána pouze v celku. A podle Slepičkové je těžko představitelné, že si někdo doma zpracuje celé zvíře, a pokud ano, tak, jak se pak zbaví zbytků, kůže, orgánů a dalších pro jídlo nepotřených částí zvířat? Zřejmě tak dochází k bourání masa i bez veterinárního dohledu a zbytky se nelikvidují v kafilérii, míní.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down