V Myslívě skončila likvidace zhruba 27 000 kusů drůbeže kvůli ptačí chřipce
V chovu Klatovského rybářství v Myslívě na Klatovsku skončila dvoudenní likvidace zhruba 27 000 kusů drůbeže. V pátek potvrdily testy v tamní kachní farmě ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1, který veterináři považují za potenciálně rizikový i pro člověka. Utratit se musel celý chov. Všechno šlo dobře, řekl Marek Svoboda, vedoucí oddělení péče o pohodu zvířat Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj (KVS).
Ve středu veterináři s pracovníky farmy s hasiči zlikvidovali zhruba 18 000 kachen domácích, z nichž bylo 12 000 několikadenních kachňat. Dnes přišli na řadu volně žijící ptáci v halách a ve voliérách - kachny divoké a dále bažanti a orebice, připravené k vypuštění do bažantnic. Zvířata se utrácela v kontejnerech se vzduchotěsným víkem, do nichž se pouštěl oxid uhličitý. Upadla hned do bezvědomí a uhynula. Tři plné kontejnery s kapacitou osm tun odveze dnes večer vůz s vlekem do nedaleké kafilérie. "Vydezinfikuje se naložené auto i kontejnery a pak se pošle do Biřkova (firmy Asavet). Vozidlo, které opouští ohnisko, musí být kompletně a perfektně vydezinfikované, aby nevyvezlo peříčko nebo trus od potenciálně nemocného zvířete. Omyje se to vapkami, nastříká dezinfekci, nechá se působit a pak se znovu omyje pod tlakem dezinfekčním roztokem," řekl Svoboda. Myjí se kola, podběhy i kabina zvenku. Řidič z auta vůbec nevystupuje. Hasiči pak musí sesbírat do pytlů všechny rohože, kontaminované obleky a další pomůcky. S ptáky, kteří byli ve čtyřech halách, manipulovalo 15 pracovníků farmy. Podle Svobody fungovala spolupráce s nimi bezvadně. Zhruba 25 hasičů provádělo dekontaminaci lidí a techniky. Na farmě bylo i osm pracovníků KVS a pohotovostního střediska pro mimořádné situace Státní veterinární správy (SVS) z Brna. Zákaz vstupu do areálu hlídala policie.
Nová zvířata v halách asi za měsíc
"V dalších dnech se musí povést mechanická očista, likvidace trusu, podestýlky a všech krmiv, tedy i ze sil. Do vymezeného prostoru se to dá na plachtu, polije dezinfekcí, přehodí plachtou a nechá vykompostovat. Dojde k fermentaci a zahřátí a ten virus to zabije," uvedl Svoboda. Pak se mechanicky vyčistí všechny chovné prostory a dvakrát se dezinfikují. Zhruba po měsíci se do hal mohou umístit nová zvířata, jimž se po nějaké době odeberou vzorky, které potvrdí, že tam už virus není.
Náhrada nákladů a ztrát
Likvidaci podle veterinářů platí stát. Klatovské rybářství musí do šesti týdnů po jejím ukončení požádat ministerstvo zemědělství o náhradu nákladů a ztrát. "Započítá se tam hodnota zvířat, zlikvidovaných produktů, omezení produkce, zákaz prodeje, likvidace a dezinfekce. Chovatel určitě požádá, škody budou dost vysoké," uvedl Petr Kučínský, vedoucí oddělení pro řešení krizových situací SVS. Podle odhadů veterinářů budou škody v jednotkách až menších desítkách milionů korun. Musí se například vyčíslit hodnota chovných kachen, jichž bylo několik tisíc, a měly výrazně vyšší hodnotu než třeba bažanti, kteří se pouští do přírody.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!