V Plzeňském kraji se rozhodli sklízet vojtěšku na senáž

V Plzeňském kraji začala tento týden sklizeň vojtěšky, z níž se připravuje senáž pro krmení hospodářských zvířat. Krmit se ale může začít po čtyřech až šesti týdnech konzervace, řekli předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín a šéf krajské agrární komory Jaroslav Šíma.

Loňský rok byl na senáž i na kukuřičnou siláž velmi špatný. Vinou velkého sucha byly výnosy na 40 procentech standardních let. Seno bylo kvalitní pouze z první seče. Krmivo na trhu není, farmáři si ho nechávají pro sebe. Pokud ho někdo prodá, tak za dvojnásobné ceny.

Podle Bulína se v regionu ještě moc nesklízí, ale oni se rozhodli posekat mladý porost, aby měl živiny, protože je stejně velké sucho a porost neroste. Očekávám, že výnos bude slabší. Kvalita mladé píce je ale díky teplu velmi dobrá, sušiny bude mít potřebných 35 až 37 procent. Družstvo se obává chladu, které má nastat od pátku, a také slehnutí rostlin.

Vojtěšku má na 85 hektarech. Z první seče bude mít až 600 tun senáže, což stačí na dva měsíce. Sekačka jetelovinu poseká, pak se stéblo zmáčkne, aby rychleji schlo. Na louce měla 19 procent sušiny, což je hodně. Za 1,5 až dva dny ležení jí má přes 30 procent, což farmáři zjišťují odebíráním vzorků. Pak se nahrne na hromadu, rychle rozřeže a odveze do jámy, kde se přikryje plachtou. Odvoz musí být rychlý, protože venku "vydýchávají" cukry, které chybějí při kvašení v jámě, sdělil Bulín. Zootechnici podle Bulína chtěli, aby se vojtěška sklízela jako mladá, aby měla dost živin, tedy dusíkatých látek. Nemusí se pak tolik nahrazovat minerály a zajistí to vyšší dojivost.

Druhá seč je většinou na přelomu června a července, před žněmi. Pokud bude teplo a vlhko, tak bývá třetí i čtvrtá seč.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down