14.04.2005 | 04:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V potravinách se objevilo karcinogenní barvivo Sudan

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v těchto dnech prověřovala dvě hlášení pocházející z celounijního Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed), která obsahovala zprávu o dodávce potravin obsahujících nepovolené karcinogenní barvivo Sudan do České republiky. Šlo o dodávky worcesterové omáčky a konzervovaných polévek dovezné z Velké Británie, informovala Daniela Kolejková ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Dodávka 77 kilogramů worcesterové omáčky byla do České republiky dodána z Velké Británie. Omáčka byla použita jako surovina zejména k výrobě dalších ochucovadel. Pouze malá část těchto výrobků byla určena pro český trh, na který se však díky dobré spolupráci a rychlé reakci odběratele vůbec nedostala. Ostatní výrobky byly již předtím exportovány na Slovensko a do Ruska. Obě země byly o případu informovány.
Podobně rychlá reakce zajistila okamžité stažení a likvidaci také asi dvou stovek kusů konzervovaných polévek, které byly do České republiky dovezeny rovněž z Velké Británie. Ještě před přijetím informace z RASFF bylo prodáno 46 kusů těchto polévek, avšak vzhledem k velmi nízké koncentraci barviva nedošlo ani v jednom z obou případů k přímému ohrožení spotřebitele, uvedla Kolejková.
Červené barvivo Sudan je považováno za karcinogenní a je obsaženo především v chilli a kari koření. Je vyráběno synteticky a v přírodě se běžně nevyskytuje. Od 21. ledna letošního roku platí pro dovoz tohoto koření a výrobků, které je mohou obsahovat, velmi přísná opatření Evropské komise. Do EU je možné je dovézt pouze s certifikátem potvrzujícím, že výrobek toto koření prokazatelně neobsahuje. Všechny členské státy jsou povinny zajistit testování všech zásilek výrobků obsahujících chilli koření ještě před jejich uvedením na trh a provádět také náhodné kontroly těch výrobků, které již jsou na trhu. V rámci zemí Evropské unie není dovoleno toto barvivo při výrobě potravin samozřejmě používat, upozornila mluvčí SZPI.
Dosud nejvíce potravin kontaminovaných barvivem Sudan bylo nalezeno na britském trhu. V České republice byly zmíněné worcesterové omáčky a konzervované polévky zatím jedinými případy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down