08.07.2004 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V potravinářství se loni snížil zisk o desetinu

Potravinářství loni vykázalo meziroční pokles zhruba o desetinu a zisk před zdaněním 10,9 miliardy korun. Důvodem horších výsledků jsou náklady, které klesly proti výnosům ve sledovaném období méně. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství.

Výnosy odvětví klesly o 2,7 procenta na 248 miliard korun, zatímco náklady se snížily o 2,4 procenta. Vliv na snížení výnosů mělo méně tržeb za prodej vlastních výrobků a služeb o 1,2 procenta a tržeb za prodej zboží o 2,1 procenta. Náklady klesly proti výnosům méně, protože byly nižší výdaje na zemědělské suroviny.
Náklady podniků ovlivnily podle prezidenta Potravinářské komory Jaroslava Camplíka investice, které směřovaly ke splnění norem Evropské unie. Investice do přípravy na vstup a modernizace potravinářství mohly v posledních letech dosáhnout třiceti miliard korun, soudí Camplík. Podniky také více vydávají za marketing a logistiku, chtějí být totiž konkurenceschopnější na evropském trhu.
Ceny potravin podle Camplíka významně nerostly, naopak v některých případech se snižovaly. Na poklesu cen se podílely zejména průmyslová krmiva, maso, masné výrobky a cukr přírodní. Naopak cenový růst vykázaly zejména nápoje a ostatní potravinářské výrobky, kam většinou patří více zpracované produkty.
Jak uvedl Camplík, situaci na trhu ovlivňovaly dále tlak obchodních řetězců i koupěschopnost obyvatel. Lidé mají hlouběji do kapsy a více kupují levnější potravinářské výrobky. Levné produkty vyžaduje také obchod, a to se pak promítá do příjmů výrobních podniků.
Podle prezidenta komory porostou ceny některých potravin letos ve druhém pololetí. Zejména mléko a maso, které je možné vyvézt do zahraničí o něco dráž. To ovlivní i ceny v tuzemsku, včetně spotřebitelských.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down