O vývoji krajiny a hospodaření na Valašsku jsem si povídala s historičkou Mgr. Ivanou Spitzer Ostřanskou, která se společně se svým manželem, přírodovědcem RNDr. Lukášem Spitzerem, Ph.D., nejen na svých pozemcích již 15 let snaží vracet krajině to, co jí kdysi člověk dal a zase vzal.
Jak se vytvářela v průběhu posledních století krajina v okolí místa, kde žijete a hospodaříte?
Krajina se tu především nevytvářela sama – vytvářeli ji lidé. A z dnešního pohledu to bylo stylem „ode zdi ke zdi“. Od krajiny velmi lesnaté přes řídké lesy pasené ovcemi, kozami či krávami (podle příslušného století a aktuálních hospodářských preferencí) až po křovinatou a tedy takřka bezlesou savanu. Podstatné ale je, že člověk se vždy z krajiny snažil vytěžit maximum. Například dřevo tu po většinu doby víceméně ,,zavazelo“, hodnotu získalo až v posledních dvou stoletích. A v důsledku honby za dřevem nyní máme valašskou krajinu možná nejzarostlejší a nejlesnatější za posledních 500 let.
Jaké zde rostly původní dřeviny a vzácné druhy rostlin?
Otázkou je, co považujeme za původní. Za poslední doby ledové sem ledovec de facto nezasáhl a existovalo zde cosi jako tundra, díky pylovým analýzám víme, že tu rostly borovice, břízy, vrby, jalovce. Poté se druhová skladba několikrát změnila, chvíli vedly dubové lesy s příměsí lípy, jasanu a jilmu, až v posledních staletích vyhrála jedle s bukem. Nyní je to hlavně smrk. Ale je důležité zmínit, že si ty lesy nesmíme představovat dnešníma očima; byly to lesy plné života, s polomy, různověké, kde rostly i dnes typicky luční druhy rostlin, např. orchideje, v lesích se pásl dobytek. S nástupem člověka se podíl lučních druhů dále navýšil.
Jak se v minulosti v oblasti hospodařilo a co bylo zdrojem obživy místních obyvatel?
O Valašsku se ne nadarmo říká, že „Kam nedal Pán chlebíčka, dal kamení a dřevíčka“. Neúrodná kamenitá půda ve vyšších oblastech Valašska neumožňovala uživit se na ní obilnářstvím, ale nově příchozí se museli spoléhat hlavně na živočišnou výrobu – pastvu hovězího a později tzv. valašského dobytka, ovcí a koz.*
Více se můžete dočíst v Zemědělci v regionu – Zlínském kraji.