V soutěži Mlékárenského dne v Přibyslavi hodnotili odborníci 50 výrobků

V soutěži letošního 32. ročníku Mlékárenského dne v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku dostaly nejlepší hodnocení od odborníků mléčné novinky mlékáren Brazzale Moravia, Savencia, Hlinsko a Polná. Odborná komise hodnotila 50 druhů potravin z mléka, méně než před rokem, kdy jich bylo přihlášeno okolo 60. Výsledky radnice zveřejnila na webu. Při sobotní přehlídce s tradiční ochutnávkou mohou expozice mlékáren ohodnotit také návštěvníci.

Mlékárenský výrobek roku 2023 - logo

Hodnocení výrobků

Soutěžní sýry, mléčné krémy, nápoje a další výrobky hodnotily dvě komise, byli v nich zástupci odborných vysokých škol a organizací. "Výrobky jsou hodnocené ve čtyřech kategoriích," uvedl Jiří Štětina z Vysoké školy chemicko-technologické. Největší váhu měla chuť a vůně, posuzované byly také vzhled a konzistence mléčných výrobků, jejich inovativnost a obal.

Mlékárna Brazzale Moravia ze Tří Dvorů u Litovle vyhrála kategorii mléčných nápojů a zakysaných výrobků se svou zakysanou smetanou. V kategorii čerstvých a tvarohových sýrů a pomazánek dostal nejlepší hodnocení sýr Lučina bez laktózy výrobce Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, který má jeden z výrobních závodů v Hesově u Přibyslavi. Vladimír Čejna z této společnosti dnes novinářům řekl, že kupovat výrobky bez laktózy je nyní trend i mezi lidmi, kteří netrpí intolerancí na laktózu.
Mlékárna Polná vyhrála nejpočetněji obsazenou kategorii pařených a zrajících přírodních sýrů se sýrem ochuceným bylinou černuchou damašskou. Jednatel Miloš Kvasnička uvedl, že jde o inspiraci arabskou kuchyní. Kostky sýra se před konzumací zalévají horkou vodou, aby se prohřály. V této kategorii soutěžilo 15 výrobků.
Mlékárna Hlinsko obsadila první dvě místa v kategorii dezertů a sladkých pomazánek se svými zahuštěnými slazenými mléky Piknik a Pikao.

Přehlídka mléčných výrobků

Přehlídky mléčných výrobků se v sobotu zúčastní 18 mlékáren z Vysočiny i okolních regionů. Svou produkci v Přibyslavi představí velké podniky i faremní mlékárny, které vedle kravského zpracovávají ovčí nebo kozí mléko. Původně mělo přijet 20 výrobců, dva se omluvili z provozních důvodů. Ochutnávky pro veřejnost budou dopoledne ve sklepení pod radnicí a ve farní stodole. V doprovodném programu je i soutěž v pití mléka.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down