Celkem 26 různých potravinářských producentů se přihlásilo do soutěže Jihomoravského kraje a jihomoravské agrární komory. Soutěží o titul potravinářský výrobce Jihomoravského kraje. Z celkem 79 jejich produktů budou hodnotitelské komise vybírat nejlepší, které se stanou potravinářským výrobkem roku 2006. Soutěží se v pěti kategoriích.
Zvlášt se budou masné výrobky, mléčné výrobky, pečivo a cukrovinky, ovoce a zelenina a nápoje. Vítězný výrobek každé kategorie bude moci mít na obalu zlaté logo soutěže s titulem Zlatá chuť jižní Moravy. V zeleném provedení bude moci logo zdobit výrobky, které sice nestanou na stupni nejvyšším, ale splní základní kritéria soutěže. Cílem akce je zviditelnit regionální výrobce i jejich produkci. Uzávěrka přihlášek byla včera.
V hodnotitelských komisích zasednou pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce, veterinární hygienici, pořadatelé veletrhu Salima, pedagogové z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity, v jejíž laboratořích s ebudou přihlášené potraviny hodnotit, a zástupci profesních potravinářských svazů. Na výsledky soutěže si počkáme do začátku září. Zveřejní se na krajských dožínkách v Kyjově.