Ve Francii se kvůli teplému počasí neprodává podzimní zelenina ani ovoce

Francie letos zažívá nezvykle teplý podzim a místní kvůli horkému počasí mají chuť spíše na šťavnaté letní ovoce než na podzimní zeleninu. Typické sezónní výpěstky jako dýně, čekanka, pórek nebo ořechy zůstávají na pultech stánkařů a zabírají i místo ve chladírenských skladech. Jejich provoz je nákladný kvůli vysokým cenám energií a ztráty zelinářů jsou tak dvojnásobné, píše agentura AFP.

"Klienti žádají dužnaté ovoce, jako jsou švestky místo třeba jablek, která jsou teď sezónní. O ořeších nebo jedlých kaštanech ani nemluvě," říká prodejce zeleniny na trhu v Toulouse.

Pěstitelé ovoce a zeleniny se potýkají s mnoha problémy. Výrobní náklady prudce vzrostly, letní sucho srazilo objem plodin a spotřeba, která poklesla kvůli vysoké inflaci, je časově posunutá, vysvětluje Laurent Grandin ze sdružení Interfel.

"Spotřeba je rozladěná stejně jako celé klima," míní Grandin a zmiňuje vysoké jarní teploty, díky kterým dozrály nezvykle brzy třešně nebo meruňky. Lidé ale v polovině května nevěřili, že jde o místní ovoce, a odmítali ho kupovat, vysvětluje.

Teplý podzim je dvojsečný. Může mít určité výhody, protože prodlužuje sklizeň polních plodin, jako jsou fazole nebo cukety. Nadále trvající sucho je ale znepokojivé, obtíže mají zejména zemědělci na severovýchodě a jihovýchodě Francie. Nedostatek vláhy znamená menší a sladší plody, které jsou ale náročnější na skladování.

"Je takové horko, že na slupce jablek vznikají praskliny, kudy se do ovoce dostávají nemoci. Ovoce hnije i v lednici," uvedla Françoise Rochová, předsedkyně Federace producentů ovoce a farmářka z Moissacu. "Spotřebitel si to neuvědomuje, protože to řešíme my, ale naše ztráty jsou obrovské a spotřeba prudce klesá, zatímco naše náklady rostou," říká.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down