Padesát let na stejné ploše zkoumají vědci z brněnské Mendelovy univerzity výnosy a kvalitu ječmene jarního. Na školním statku v Žabčicích na Brněnsku zjistili, že ječmen vysévaný na stále stejném místě má nižší výnosy a menší záruku kvality než ječmen, který zemědělci střídají s pšenicí, kukuřicí a vojtěškou. V průběhu let se také stal náchylnějším na extrémní počasí. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí univerzity Filip Vrána.
Výnosy ječmene se v průběhu let měnily. Na začátku byly odrůdy méně výkonné, ale výnosy stabilnější. Po roce 2000 zemědělci sklidili více ječmene, ale náchylnějšího k extrémnímu počasí. "Vysoké výnosy i na monokultuře kolem osmi tun byly v letech, které byly příznivé, tedy v letech 2008 a 2004. Naopak roky 2012 a 2018 byly extrémní, to byla suchá jara a výnosy byly pouze tři tuny, na některých variantách dokonce 1,5 tuny,“ uvedla Tamara Dryšlová z Ústavu agrosystémů a bioklimatologie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity. Dlouhodobé výzkumy jsou důležité především v současném období klimatických změn. Agronomové se zaměřují i na to, jak hospodařit s půdou jako takovou. Využívají dvě technologie, jednu s klasickou orbou a druhou s mělkým kypřením. „Na monokultuře se zpracování projevuje víc. Při mělčím zpracování jsou výnosy nižší. Rozdílnost je do jedné tuny na hektar,“ sdělila Dryšlová. V Žabčicích experti se studenty sledují tři monokultury polních plodin a jeden osevní postup. Jarní ječmen zaujímal vždy stěžejní postavení. Další monokultury s pěstováním ozimé pšenice a zrnové kukuřice založili přibližně před dvaceti lety.*