Vědci zkoumají hmyz jako krmivo pro hospodářská zvířata

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají možnosti využití hmyzu jako krmiva pro hospodářská zvířata. V budoucnu by se mohl stát cenným zdrojem bílkovin. S předpokládaným růstem světové populace se totiž zvýší také spotřeba živočišných produktů o 60 až 70 procent. Na polích si tak budou konkurovat plodiny pro přímou lidskou spotřebu a krmiva pro hospodářská zvířata.

Pro výrobu kilogramu živočišných produktů jsou v závislosti na druhu zvířat a podmínkách chovu potřeba dvě až 15 kilogramů rostlinných krmiv. Přitom už nyní se využívá 40 až 50 procent z globální sklizně obilovin právě na výrobu krmiv.

"Logicky roste zájem o alternativní a zároveň udržitelnou produkci bílkovin. Chov hmyzu by v tomto smyslu mohl být jedním z možných řešení," uvedl Ondřej Šťastník z Ústavu výživy zvířat a pícninářství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

I přes několik vědeckých studií je toto odvětví stále na samém počátku, čemuž odpovídá vyšší cena produktů z hmyzu. Například cena za kilogram usušených moučných červů se na podzim 2020 pohybovala kolem 300 korun.

"Hlavním cílem našeho projektu, který podpořila Technologická agentura ČR, je zařadit podíl produktů z moučných červů do krmné dávky zvířat, konkrétně brojlerových kuřat a slepic produkujících konzumní vejce ve formě konkrétních krmných směsí," uvedl Šťastník.

Vědci společně s kolegy ze společnosti Underground Food zatím provedli dva experimenty. V jednom z nich slepice půl roku přijímaly krmné směsi s různými podíly moučných červů. Vědci sledovali řadu parametrů, například zdravotní stav zvířat. Před zahájením testů museli také vyřešit to, jak ze sušených červů vyrobit moučku, kterou pak přimíchali do směsi. Červy nakonec sešrotovali s pšenicí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down