Veterináři zjistili bakterie salmonely v chovu nosnic v Pohořelicích na Brněnsku. Musejí tam vybít zhruba 65 000 slepic. Chov patří firmě AG Maiwald se sídlem v Litomyšli. Bakterie byly ve třech menších ze čtyř hal. Ve čtvrté, kde je 69 000 nosnic, se nákaza nepotvrdila. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Majitel firmy Arnošt Maiwald řekl, že se salmonela zjistila z trusu. Vejce z tohoto chovu stahuje ze své sítě obchodní řetězec Lidl.
Podle Vorlíčka se bude drůbež likvidovat nejspíš do pátku. Jde o velký počet, na jaře se zlikvidovalo kvůli nákaze ptačí chřipky v celé zemi zhruba 98 000 ptáků. Kontaminovaná vejce se likvidují v asanačním podniku Mankovice. Maiwald uvedl, že po dohodě se Státní veterinární správou příslušná vejce preventivně stáhli z trhu.
Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo z nemytých rukou. Pro silné a zdravé jedince nebývá onemocnění většinou nebezpečné. Ohroženi mohou být starší a nemocní lidé a malé děti, protože se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.
Salmonelóza postupně v českých chovech mizí. Například předloni veterináři informovali, že od roku 2007, kdy se začal výskyt nemoci kontrolovat v rámci Národního programu tlumení salmonel, klesla na méně než desetinu na tehdejších 1,4 procenta pozitivních hejn. Stát dává každoročně na tlumení této choroby v chovech stamiliony korun.*
Je zajímavé jak SVS informuje o celé záležitosti vlažně a zdrženlivě. Kdyby to byla vejce z Polska to by již bylo článků a varování.