Veterináři nařídili stáhnout z trhu přes 11 tun kuřecího masa z Brazílie

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu přes 11 tun kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonele. Jde o mražená kuřecí prsa v balení o hmotnosti dva kilogramy a kuřecí řízky se stejnou hmotností. Mířily hlavně do stravovacích zařízení. Ve středu to uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Kontrola bakterie v mase objevila při mimořádné kontrolní akci zaměřené na drůbeží maso dovážené ze zemí mimo EU. Od začátku září odebrali inspektoři 20 vzorků při 92 kontrolních akcích.

Vzorek kuřecích prsou, který obsahuje salmonelu, odebrala veterinární správa na skladě společnosti SOFIL v Praze 6. "Prvotním dovozcem do ČR a jedním z významných distributorů masa byla společnost MADE, dodavatelem obchodní firma se sídlem v Nizozemsku," uvedla veterinární správa s tím, že významnou část masa distribuoval také řetězec Makro. Distributoři podle SVS oslovují své odběratele, aby zboží vrátili. 

Šarže obsahující salmonelu byly součástí větší zásilky kuřecího masa

Vzorek kuřecích prsních řízků odebrala veterinární správa ve skladu společnosti Polar Trading v Kostelci nad Černými lesy. Uvedla, že šarže obsahující salmonelu, byla součástí větší zásilky. Kuřecí maso od společnosti odebírají především restaurace a jídelny, doplnila SVS. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v září našla salmonelu také v kuřecím mase z olomouckého Penny Marketu. Šlo o maso z Ukrajiny zpracované na Slovensku. Od stejného výrobce, společnosti WE Trade, našla salmonelu také v kuřecím mase v řetězci Tesco. V červenci SZPI upozornila na dvě šarže kuřete bez drobů původem z Ukrajiny, které našla v prodejnách JIP východočeská v Českých Budějovicích a Harrachově. Také tyto vzorky obsahovaly salmonelu.

Salmonela se může do lidského těla dostat jak požitím kontaminované potraviny, tak z kontaminovaného prostředí, například z nádobí. Způsobuje onemocnění, které se většinou projevuje střevními problémy. Rizikové je pro seniory, nemocné lidi nebo malé děti. Bakterie lze zničit dostatečnou tepelnou úpravou potravin.*

Státní veterinární správa - logo

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down