Státní veterinární správa letos zkontrolovala 6243 jídelen a restaurací, chyby našla u patnácti procent z nich. Nejčastěji šlo o nedostatečnou dokumentaci, pochybení se ale našla i v hygieně provozu. Za zjištěné nešvary veterináři navrhli pokuty za více než tři miliony korun. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.
Nejčastější chybou byla nedostatečná dokumentace, skoro pětina pochybení se týkala sledovatelnosti potravin. Druhým nejčastějším problémem (16 procent) bylo označování a balení jídla, následované skladováním surovin a potravin. Desetinu prohřešků tvořilo nedodržování spotřebních lhůt.
Nejvíc chyb objevila SVS v Praze, pochybení našla přibližně u 34 procent kontrol. Následovaly Pardubický kraj (21 procent) a Vysočina (18 procent).
Ve 115 případech podali veterináři podnět hygienické službě nebo Státní zemědělské a potravinářské inspekci, protože objevili zcela nevyhovující podmínky provozu. Podnět v řadě případů vedl k uzavření provozovny, uvedla Státní veterinární správa.
Například v restauraci Barandov v Hrádku nad Nisou objevili veterináři zeď s obnaženými cihlami v kuchyni, na podlaze byl myší trus. Navržená pokuta byla v řádu desítek tisíc korun, provozovatel restauraci zavřel a objednal deratizátory a zedníka.
SVS kontroluje provozovny stravovacích služeb od ledna letošního roku. Pravomoc kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních udělila od začátku roku veterinářům i SZPI novela zákona o potravinách.*