06.06.2006 | 03:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veterináři našli nedostatky u jogurtů

Nedostatky ve složení 62 jogurtů z 550 kontrolovaných, tedy zhruba u desetiny objevili pracovníci Státní veterinární správy. Složení neodpovídalo platným předpisům nebo tomu, co bylo uvedeno na obale. "Nejčastěji byli zákazníci šizeni neodpovídajícím obsahem tuku," uvedl pro Agroweb mluvčí SVS Josef Duben s tím, že veterináři udělili pokuty v celkové výši 336 tisíc korun. Žádný výrobek by ale podle něj neohrozil zdraví lidí.

Kontroly jogurtů domácí i zahraniční provenience se uskutečnily v únoru a první polovině března ve výrobních závodech, distribučních skladech a v místech určení v případě dovážených zásilek.
V 52 případech podle Dubna jogurty obsahovaly méně tuku, než bylo deklarováno na obale. Ve 14 případech navíc nevyhovoval obsah tuku požadavkům platné vyhlášky. Jedenáctkrát testy ukázaly v bílém jogurtu přídavek škrobu, což je nepřípustné. U devíti výrobků neodpovídal obsah kulturní mikroflóry. Některé vzorky přitom nevyhověly ve více ukazatelích najednou, dodal Duben. Vrácena byla jedna zásilka jogurtů původem z Německa, a to kvůli neodpovídajícímu obsahu tuku.
Bílý jogurt se má podle Dubna vyrábět pouze z mléka, podmáslí a smetany, popřípadě jejich směsi, a musí obsahovat v optimálním poměru zastoupené mikroorganismy.
Vedle běžné činnosti státního veterinárního dozoru probíhají ještě další kontrolní akce, uvedl dále mluvčí SVS. Do konce května bylo například provedeno 23 kontrol podmínek při přepravě potravin živočišného původu. Dvě zásilky drůbežího masa byly vráceny, jedna na Slovensko, druhá do Polska, obě kvůli nedodržení teplotního režimu pro přepravované zboží.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down