Veterináři při kontrole restaurace v centru Prahy zjistili, že nehygienicky zacházela se zvěřinou a uchovávala ji při nevyhovující teplotě. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček, název restaurace nesdělil. Za porušení zákona hrozí podle něj restauraci pokuta až 50 milionů korun. Podnět ke kontrole obdrželi inspektoři od policistů. Kontrola našla těla dvou ulovených, ještě nestažených divočáků. Ty restaurace nehygienickým způsobem skladovala v nechlazených prostorách nákladního výtahu, který slouží k zásobování.
Inspektoři dále zjistili, že restaurace ani nemá registraci pro zacházení se zvěřinou. Nedoložila, že prasata byla vyšetřena na přítomnost nebezpečného parazita svalovce. "SVS na místě provozovateli restaurace zakázala další nakládání s nalezenou zvěřinou a nařídila její likvidaci na náklady provozovatele v asanačním podniku," uvedl Vorlíček. Kontroly se účastnili také hygienici.
Prostory výtahu i okolní stěny byly podle veterinářů znečištěny, mimo jiné i krví. V těle zvířat naměřili inspektoři teploty 25,5 stupně Celsia až 27,5 stupně Celsia. Zákon o zacházení se zvěřinou přitom uvádí, že se maso po usmrcení musí v přiměřené době začít chladit, aby se ve všech jeho částech dosáhlo teploty, která nepřekročí sedm stupňů Celsia.
Na podzim a v zimě není aktivní zchlazení sice nezbytné, v létě však naprosto. "Při takto vysokých teplotách dochází k rychlému kažení masa a také množení patogenních mikroorganismů, a tím k ohrožení zdraví spotřebitelů," uvedla veterinární správa.
Na konci srpna například inspektoři jihomoravské pobočky Státní veterinární správy a policisté odhalili dvě dodávky plné neoznačeného a špatně skladovaného masa na dálnici D46 u Olomouce. Dvě různé pražské firmy převážely maso z dosud nezjištěných skladů v Praze do restaurací na Moravě. Oběma hrozí pokuty v řádech milionů korun.*