Veterináři znehodnotili v jedné liberecké restauraci přes 260 kilogramů masa neznámého původu. Provozovateli zároveň nařídili jeho neškodnou likvidaci v asanačním podniku. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Maso objevili veterináři při kontrole restaurace. "Provozovatel nebyl schopen řádně doložit jeho původ. Jednalo se o 256 kilogramů hovězího masa a osm kilogramů vepřového masa," dodal Vorlíček. Maso veterináři znehodnotili barvou, provozovatel ho musí nechat zlikvidovat. "S provozovatelem restaurace bude zahájeno správní řízení, ve kterém mu hrozí sankce až do výše milionu korun," dodal Vorlíček. Kontroly dělají veterináři v provozovnách, u zpracovatelů i dopravců masa. Letos zesílily i kvůli skandálu s dovozem hovězího masa z polských jatek, kde byly podle reportáže polské televize TVN24 poráženy nemocné krávy a maso z nich prodáváno. Do ČR se před zahájením kontrol z problematických jatek dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího. Při jedné z únorových kontrol veterináři na Liberecku zastavili auto se 120 kilogramy masa a řidič nebyl schopen při kontrole prokázat jeho původ. Tehdy šlo o administrativní pochybení. Dopravce dodatečně doložil dokumentaci, která při přepravě chyběla.*