Rodinné Vinařství Vaďura v Polešovicích na Slovácku dokončuje sklizeň hroznů. Potrvá ještě asi šest dnů, řekl majitel vinařství Jaroslav Vaďura. Úrodu letos poškodily květnové mrazy, v některých vinicích ji zničily zcela. Podle Vaďury tak vinařství přišlo zhruba o 60 procent úrody.
Vinařství sklízí asi 100 tun hroznů, letos to bude výrazně méně. "Úroda je k zaplakání. Tři dny po zmrzlých mrzlo, byly až minus tři stupně. Hodně nám toho pomrzlo. Museli jsme nakoupit hrozny z Maďarska a z Vinohradnické společnosti Polešovice," řekl Vaďura. Kvalita vína je ale dobrá. Řada vín je v přívlastkové kvalitě, tedy s vyšším obsahem přírodního cukru. Sklizeň začala v září a skončí už v říjnu. V dřívějších letech se přitom protáhla až do listopadu. "Byl trend vyrábět sladká, perfektní vína z vyzrálých hroznů. Dneska zákazník nechce sladká vína. Když přijde do sklepa, křičí, že chce vína suchá. Takže se snažíme sbírat to už trochu dřív. Polosladká a sladká vína jdou na odbyt málo," řekl Vaďura. Na ceně vína se špatná úroda a potřeba kupovat hrozny podle něj neprojeví.*