Vinařství se při sklizni hroznů potýká s deštěm

 Vinařství Vaďura z Polešovic na Uherskohradišťsku se při letošní sklizni hroznů potýká s deštěm. Nepřízeň počasí prodlužuje naplánované práce, kvůli nadměrným srážkám bobule navíc začínají praskat. Úroda je průměrná, řekl spolumajitel podniku Zbyněk Vaďura.

Sklizeň vinařství zahájilo začátkem září, trvat by měla do konce října. "Snažíme se každý den, pokud možno, jít sbírat. Bohužel nám to počasí neumožňuje. Hrozny jsou zralé, akorát vody je hodně. Takže bobule se nalévají, pořád praskají. Každý rok není babí léto, jsme na to připraveni a zase z toho dobrý produkt vyrobíme," uvedl Vaďura. Zatím je podle něj sklizena zhruba čtvrtina úrody. "Dneska sbíráme Muškát moravský, budeme pokračovat přes Rulandské bílé, Rulandské šedé," řekl vinař. Cukernatost, která má vliv na chuť vína, je o něco nižší než loni, přesto ji Vaďura považuje za slušnou. V bílých hroznech je však podle něj vinou deštivého počasí nedostatek kyselin. "Dodáváme postupně kyselinu předkvašením," uvedl Vaďura. Část hroznů vinařství nakupuje z Maďarska a od pěstitelů z okolí. Začátkem roku zdražilo svá vína zhruba o deset procent. K dalšímu zdražení podnik pravděpodobně kvůli rostoucím cenám energií přistoupí na přelomu roku. Vinařství z valné většiny vyrábí bílá vína, která tvoří asi 80 procent jeho produkce. Zbývající část připadá na vína červená a růžová. Vinařství Vaďura hospodaří na 13 hektarech vinic. Letos vysadilo zhruba hektar nových, kde rostou především odrůdy Solaris a Aurelius. Dvě viničné tratě podniku v červenci poškodilo krupobití, způsobené škody ale nebyly vysoké. Zatímco loni část révy napadlo padlí, tedy houbová choroba, letos vinařství tento problém podle Vaďury nemá.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down