07.03.2012 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vinařství se utkají již potřetí

Třetí ročník soutěže Vinařství roku zná šestici finalistů. Jsou jimi společnosti Moravíno Valtice, Vinařství Tetur z Velkých Bílovic, Vinařství Volařík Mikulov, Vinné sklepy Valtice, Znovín Znojmo a František a Hana Mádlovi Velké Bílovice. Vítěz bude vyhlášen na slavnostním galavečeru 12. dubna v pražské Lucerně. Informovali o tom pořadatelé soutěže na tiskové konferenci, která se uskutečnila v Praze. Vloni si prvenství v této soutěži odnesla společnost Bohemia Sekt.

Vinařství roku se odlišuje od dosavadních soutěží v zemi, při nichž mezi sebou většinou jednorázově zápolí jednotlivými výrobci nominovaná vína. Při soutěži je posuzována celoroční práce podniku v uplynulém roce. Firma je navíc hodnocena podle řady kritérií. Vítěz letošního ročníku soutěže získá originální bronzovou plaketu a také finanční prémii 100 tisíc korun. Zároveň bude uveden do Síně slávy vinařství ČR zřízené v Národním vinařském centru ve Valticích. Titul s uvedením roku, kdy jej získal, bude moci navíc užívat pro své marketingové účely, a to bez časového omezení. Vedle hlavní ceny budou v dubnu vyhlášeni také vítězové v dalších kategoriích, mimo jiné vítěz ceny veřejnosti Vindemia publica. Lidé budou v období od 1. března do 5. dubna moci prostřednictvím internetu a aplikací pro takzvané chytré telefony vybírat z celkem 57 vinařství.
Jihomoravští vinaři chtějí útočit na chuťové buňky zákazníků nejen kvalitním vínem, ale i gastronomií. Podle Svazu vinařů ČR má tato strategie perspektivu. Poptávka po snoubení vína například se sýry, paštikami nebo jiným jídlem mezi zákazníky je, řekl tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček. „Je to nová zajímavá záležitost. Společnou prezentaci těchto produktů vítáme a podporujeme,“ uvedl Půček. Například oceňované Vinařství Volařík z Mikulova na Břeclavsku chce spolupracovat se sýrárnou Orrero z Litovle, která mimo jiné nabízí přírodní sýr parmezánového typu Gran Moravia. „Lidé stále více vyhledávají přívlastková vína i kvalitní sýry a my jim touto spoluprací chceme doporučit a nabídnout obojí společně,“ vysvětlil Roman Diener, obchodní ředitel společnosti Orrero. „Spolupráce spočívá zejména ve vzájemném doporučení konkrétních spojení sýr-víno na webových stránkách. Samozřejmostí je nabídka sýrů při degustacích ve vinařství a naopak ochutnávka vín při slavnostním otevření nových prodejen společnosti Orrero,“ dodal Diener. Pro doplnění své nabídky se loni rozhodlo i Vinařství Zaječí. Při degustacích vín nabízí lidem i paštiky vyráběné například ze zvěřiny.
Loňský ročník je kvalitní Půček pro náš týdeník připomněl, že ročník 2011 patří mezi výborné, a to jak z hlediska kvality, tak i kvantity. „Můžeme ho hodnotit jako vysoce nadprůměrný a zařadit k těm lepším ročníkům, obzvláště pro červená vína, která jsou naprosto vynikající a barevností dosahující plné konkurenceschopnosti,“ podotkl. Po dvou letech, kdy byl nízký výnos, zejména ročník 2010, vloni výnos dosáhl šesti tun z hektaru, což přepočteme-li na plochu vinic v ČR, dělá to produkci na úrovni 670 tisíc hektolitrů. Podle něj se také bude zvyšovat počet vinařů, kteří produkují biovíno. „Není to totiž jen trend u nás, ale v celé Evropě,“ konstatoval s tím, že víno bylo poslední komoditou, která nemohla být označována jako bio. Platilo jen to, že víno mohli označit jen jako víno z ekologicky pěstovaných vinic. Podle nového nařízení by od této sklizně mohlo být víno z ekologických vinic značeno jako bio, sdělil.
Tuzemská produkce samozřejmě nepokryje celkovou spotřebu vína v České republice. Část se musí dovézt, to tady bude vždy. „Pozitivní na tomto ročníku je i cena. Tím, že je po moravském víně taková poptávka, cena hroznů byla ještě vyšší než v předchozím roce,“ poznamenal. Podle něj tak vinaři mohou tak sanovat ztráty z předchozích let.
Půček připomněl, že letošní únorové mrazy klesly na úroveň minus 18 až 19 stupňů, někde teplota přesáhla i minus dvacet stupňů, byly i lokality, kde bylo naměřeno 23 stupňů. „Podle prvních informací určitě k nějakému poškození došlo, ale bude místní a nebude významné. Úplně hrubý odhad může být u místních lokalit poškození zhruba ve výši deset až dvacet procent,“ shrnul.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down