Nové sklady s kapacitou až 700 000 lahví, prostor na 500 dřevěných sudů a veškeré zázemí pro výrobu vlastních sektů má ve svém novém sídle Vinařství Thaya v Havraníkách na Znojemsku. Vinařství už v prostorách funguje téměř rok, včera se otevřela část určená veřejnosti, která zahrnuje kromě degustačního sklepa hlavně hotel a restauraci. Autorem netradiční podoby budov se střechami ve tvaru vlny je architekt Jakub Cígler, řekli novinářům zástupci vinařství.
"Restaurace, hotel i zahrada, která teprve vzniká, jsou hlavně doplňkem k vínu, které vyrábíme. Naše vinařství oslavilo loni deset let, jsme rádi, že máme místo, kam můžeme všechny pozvat nejen aby ochutnali naše víno, ale aby si dopřáli odpočinek v hotelu a skvělou gastronomii v restauraci," poznamenal majitel vinařství Josef Trávníček. Kolik výstavba areálu stála, vinařství zveřejňovat nebude. Celý areál je rozdělený na pracovní část patřící k vinařství a část určenou pro hosty a návštěvníky. "Nové prostory pro výrobu vína jsou pro nás stěžejní, ty dosavadní zdaleka nestačily. Stěžejní je pro nás jak dostatečná skladovací kapacita až na 700 000 lahví, tak i prostor pro dřevěné sudy, právě výroba vína v dřevěných sudech je pro nás základem," řekl enolog vinařství Jakub Smrčka. Nejnovější vášní majitele vinařství i enologa je výroba sektů, z nichž první budou lidé moci ochutnat už letos v září, i když pouze v omezeném množství. Vinařství má ve svém novém areálu k dispozici veškeré potřebné technologie na jeho výrobu a zrání. "V současnosti lahvujeme 9000 lahví sektu, který bude pět let zrát v lahvích. Při výrobě sektu je mnoho momentů nebo vlivů, které mohou všechno pokazit, my díky tomu, že všechny kroky probíhají pod naší střechou, máme celý proces zcela pod kontrolou," dodal Smrčka. Restaurace Apri s 80 místy pod vedením šéfkuchaře Ondřeje Laciny chce připravovat jídla zejména z místních surovin - od zvěřiny z okolních lesů, místních sladkovodních ryb až po bylinky, které v areálu pěstují.*