Jedna z nejsevernějších vinic v České republice v Kuksu na Trutnovsku již několik let produkuje hrozny v ideální kvalitě pro výrobu šumivých vín. Nejinak tomu bylo letos, kdy vinaři z tohoto podkrkonošského vinohradu sklidili hrozny okolo 25. září. Řekl to generální ředitel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský. Kutnohorskému vinařství půlhektarová vinice naproti baroknímu hospitalu v Kuksu patří. Jde o první registrovaný vinohrad v Královéhradeckém kraji.
"Co se týče sebraného množství, tak to ovlivnily jarní mrazy. Sklizeň byla asi o 40 procent nižší. Nicméně se sklidilo kolem 700 kilogramů hroznů révy vinné a opět v ideální kvalitě pro výrobu šumivého vína," řekl Rudolfský. Většina ze sebraného množství hroznů půjde na výrobu šumivého vína dělaného metodou kvašení v lahvi. "Je to tradiční šampaňská metoda, budeme dělat zhruba tisícovku lahví," uvedl Rudolfský. Podle něj půjde o šumivé bílé víno i přesto, že v něm budou zastoupeny také hrozny modrých odrůd. Hrozny z Kuksu se zpracovávají v centrále vinařství v Kutné Hoře.
Kutnohorští vinaři vyrábějí šumivé víno od roku 2012, především z hroznů z kukské vinice, kde jsou vhodné podmínky pro pěstování burgundských odrůd. "Šumivá vína z Kuksu jsou skvělá a raritní. Jsou charakteristická svojí mineralitou, slaností v dochuti a svěžím citrusovým aroma," soudí Rudolfský.