06.10.2025 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vinobraní na jihu Moravy skončí se říjnem, kvalita bílých hroznů je výborná

Hlavní část vinobraní, která na jihu Moravy začala v polovině září, pravděpodobně skončí spolu s říjnem. Vinaři původně očekávali, že potrvá až do poloviny listopadu, kvůli deštivějšímu počasí v září i současným nízkým ranním teplotám ale budou muset sklizeň mírně uspíšit. O průběhu sklizně informoval v tiskové zprávě Svaz vinařů a Vinařský fond.

Zářijové deště zvýšily riziko hniloby

"Aktuálně je sklizeno přes 60 procent hroznů. Zářijové deště ale zvýšily riziko hniloby, která už se objevila například na Břeclavsku, kde se proto sklízí ve zrychleném režimu. Navíc třeba na Mikulovsku trápí vinaře hejna špačků, která dokážou během pár hodin zničit značnou část úrody," upozornil výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Před víkendem  klesla teplota v některých částech jižní Moravy pod bod mrazu, což sice zpomaluje vývoj plísní, ale zároveň může poničit listy révy. "Pokud by mráz poničil listy a přestala tak probíhat fotosyntéza, zrání se zhorší a je třeba hrozny sklidit. Nejde ale o nic dramatického, průběhu počasí je zatím příznivý s dostatkem slunce," zhodnotil Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Kvalita bílých hroznů je zatím vynikající, u modrých odrůd je zatím na její odhad brzy. "Letošní rok je ve znamení nižších hodnot cukernatosti, které korespondují s vyšší kyselinou. Ideální rok pro tvorbu šťavnatých a 'křupavých' bílých vín,“ poznamenal Štěpán Maňák, jehož vinařství získalo titul Vinařství roku 2024.*

vinice - zralé modré horzny

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.