Vraňanská farma zahájí o víkendu novou sezónu jahod

Vraňanská farma o víkendu začne novou sezonu, letos očekává sklizeň zhruba 500 tun jahod, podobně jako loni. Otevře také novou farmářskou prodejnu s bistrem, kde se budou prodávat produkty vypěstované a zpracované ve Vraňanech. Uvedl to na dnešním setkání s novináři spoluzakladatel Farmy Vraňany Milan Hanč.

Farmu ročně navštíví 150 000 zákazníků. "Nedodáváme do žádných obchodních řetězců," uvedl Hanč a dodal, že jediným obchodem, kterému vraňanská farma své produkty dodává, je internetový prodejce Rohlík.cz. Rozšířením prodejních ploch si podle Hanče chtějí farmáři především udržet své stálé zákazníky, nikoliv masivně prodej rozšiřovat. Soustředí se na prodej lokálního ovoce, zeleniny, specialitou bistra bude například jahodová zmrzlina, různé zeleninové pomazánky či ovocné koláče. Jahody pěstují na farmě v podobě jednoletých sazenic, ve fóliovnících rostou ve speciálním substrátu, který je zavlažovaný, což umožňuje dlouhou sklizeň, která za ideálních podmínek pokračuje až do listopadu. Další část sazenic roste na polích. Poměr prodaných jahod z fóliovníků a těch prodaných prostřednictvím samosběru je podle Hanče přibližně půl na půl. Rozhodnutí o vybudování nové prodejny padlo v roce 2015, projekt začal vznikat v roce 2017, autorem návrhu je architekt Jan Lapčík. Stavbě mimo jiné předcházela tři výběrová řízení na dodavatele, samotné práce trvaly deset měsíců, jde o dřevostavbu. Objekt tvoří čtyři části, prodejna má zelenou střechu zadržující dešťovou vodu. Dešťovku stékající z dalších částí zachytí nádrže, ze kterých ji zemědělci využijí na závlahu. Na stavbu navazují dva domy se sedlovými střechami, kde je prostor pro pořádání workshopů a přednášek, a také administrativní zázemí farmy. Čtvrtou součástí je nový skleník. Na víkendovou zahajovací akci farma připravila program pro rodiny s dětmi, kromě pálení čarodějnic, slámohřiště, možnosti vyzkoušet si sázení jahodníků či květin nachystala také ochutnávku farmářských produktů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down