Minulý týden rozvířila odborné i veřejné diskuse zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO), která zařadila uzeniny, jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů. Podle ní rakovinu může vyvolat také červené maso. Tuto nepříznivou informaci komentovali představitelé státní správy i odborníci. Například německý ministr zemědělství Christian Schmidt uklidňoval Němce, aby se nebáli střídmé konzumace typických německých párečků a klobásek známých jako bratwursty.
Podle něj není se čeho obávat, pokud se bratwursty jí tu a tam. Lidé jsou zbytečně zneklidňováni tím, že konzumace masa je na stejné úrovni s azbestem a tabákem. Podle něj s párečky je to jako se slunečními paprsky, které mají v rozumné míře blahodárné přínosy. Podobně se vyjadřovali i odborníci na výživu. Jsou přesvědčeni o tom, že jeden plátek kvalitní šunky samozřejmě neuškodí. Český svaz zpracovatelů masa považuje dokonce informace WHO za poplašné a neobhajitelné. Zpochybnil i metodiku šetření, v níž se nevzaly v úvahu rizikové faktory, skutečná expozice spotřebitelů vůči masu ve vztahu k jeho potenciálu vyvolat u konzumentů rakovinové bujení. Chybělo zohlednění dalších vlivů, jako jsou kontaminantů z životního prostředí a zdravotní stav, genetické predispozice, věk, celková výživa a životní styl konzumentů. Všichni, kteří se vyjadřovali k této problematice, se však shodli na tom, že do pestrého a nutričně vyváženého jídelníčku přiměřená konzumace kvalitních uzenin i červeného masa patří. Na druhou stranu se nesmí zapomínat na to, stejně jako v jiných případech, že všeho moc přece jen škodí.