Výběr kvalitního materiálu je důležitý faktor pro úspěšné pěstování kukuřice. Firma KWS klade velký důraz na špičkové a kvalitní hybridy kukuřice. Šlechtění kukuřice je spojené s KWS po dlouhá desetiletí a hybridy od společnosti KWS se vyznačují stabilními výnosy v různých půdních a klimatických podmínkách.
Při výběru hybridu je nutné brát v úvahu jeho charakteristické vlastnosti a ty třeba respektovat a využívat. Je třeba zohlednit účel pěstování, výrobní oblast, půdně-klimatické podmínky stanoviště, agrotechniku, vybavení zemědělského podniku příslušnou technikou. Důležité faktory pro ekonomiku jsou výnos a využitelnost živin. Při rozhodování, jaký hybrid vybrat, je nutné se soustředit především na účel využití. Existují dva základní užitkové směry pěstování kukuřice: na siláž a na zrno.
Podle způsobu pěstování dělíme kukuřice na:
Zrnové hybridy: u zrnovek je kladen důraz na vysoký výnos zrna, nízkou sklizňovou vlhkost – rychlé uvolňování vody ze zrna, zachovávání pevného stébla, vysokou odolnost vůči fuzariím.
Silážní hybridy: u silážních hybridů je kladen důraz na vysoký podíl palic na celkové hmotnosti rostliny (více než 50 %), maximální výnos energie z jednotky plochy a maximální koncentraci energie v 1 kg sušiny. Nepostradatelnými vlastnostmi silážních hybridů jsou vysoký obsah škrobu, vysoká stravitelnost, nízký obsah NDF, dobrá silážovatelnost, ranost, rychlost dozrávání rostlin a rychlost ukládání škrobu, výjimečná produkce mléka z hektaru, nejvyšší produkce metanu z hektaru. Důležitý je dobrý zdravotní stav porostu v době sklizně (absence toxinů).
Kromě sklizně na siláž nabývá stále více na významu konzervace vlhkého zrna.
Kukuřice se dělí na dvě základní formy podle typu zrna, který je dán rozdílným poměrem endospermu v zrnu. U typu flint se jedná o tvrdý (sklovitý) a u typu dent pak měkký (moučnatý) endosperm. Flint je charakteristický dřívějším kvetením, rychlejším růstem, lepší chladuvzdorností. Dent má vyšší odolnost k suchu. V našem sortimentu najdete hybridy, které mají vynikající chladové testy a rychle rostou na jaře a velmi dobře ukládají škrob před sklizní na siláž.
Špičkové silážní hybridy
Špičkové silážní hybridy se vyznačují sklizňovým oknem v dostačující délce pro optimální termín sklizně (graf). Nižší sušina, pod 28 %, může způsobovat problémy s vyšší kyselostí siláže a odtokem silážních šťáv, sušina vyšší než 35 % přináší velké problémy s vytěsněním vzduchu a s tím spojenými ztrátami sušiny, výskytem plísní a zhoršenou aerobní stabilitou. Optimální rozsah sušiny pro výrobu kvalitních siláží je v rozmezí 32–35 % sušiny.
Číslo ranosti
Každý hybrid je charakterizován číslem FAO – číslem ranosti. FAO je orientační ukazatel, který charakterizuje hybrid z pohledu délky jeho vegetace s tím, že 10 čísel FAO činí rozdíl v délce vegetační doby 1–2 dny, nebo 1–1,5 % obsahu sušiny zrna. Podle ranosti jsou obvykle pro bramborářskou výrobní oblast doporučovány nejranější hybridy skupiny FAO 160–250, pro řepařskou hybridy skupiny FAO 250–300 a pro teplejší řepařskou oblast i hybridy pozdnější. V kukuřičné oblasti lze pěstovat hybridy skupiny FAO 300–400. Pěstitelé, kteří produkují siláž na větších plochách, by měli rozložit sklizeň alespoň mezi tři různé hybridy, u menších pěstitelských ploch pak dostačují dva různé hybridy. Rovněž expozice pozemku a výživa kukuřice mohou značně ovlivnit dozrávání hybridů kukuřice.
Kukuřice je během růstu citlivá na teplotu a dostupnost vody, což ovlivňuje její vývojové fáze. Nízké nebo vysoké teploty a srážky mají vliv na vegetativní i generativní fázi růstu, a tím i na výnos a kvalitu silážní hmoty. Při vysokých teplotách a nedostatku srážek dochází ke zpomalení až zastavení vegetativního nárůstu biomasy, což negativně ovlivňuje výnos. Taktéž se omezuje generativní vývoj a zakládání palic, zhoršuje se opylení (palice není dostatečně ozrněná) a klesá podíl palice na celkovém výnosu.
Výběr hybridu
Pro výběr vhodně raného hybridu na konkrétní lokalitu je nutné zohlednit délku vegetačního období. Pro tyto účely je vhodné využít ukazatel sumy efektivních teplot. Výpočet se provádí sčítáním denních středních teplot, od kterých je odečtena fyziologická minimální teplota 6 °C. Na základě znalosti teplotního úhrnu pro optimální stadium zralosti je možné sestavit poměrně přesnou prognózu doby sklizně silážní kukuřice pro určitou oblast. S KWS je stanovení sušiny a optimální sklizně mnohem snazší díky satelitnímu sledování DMM Tool.
Výběr hybridu se provádí se značným předstihem a je samozřejmě velmi složité odhadnout, jaký bude vývoj počasí během vegetační doby pěstované kukuřice. Tomuto riziku spojenému s nevyzpytatelností počasí můžete předejít výběrem osvědčených hybridů z hlediska jistoty ve výnosu, ale i v dozrávání v době silážování. Na výběr máme z hybridů rychle dozrávajících, hybridů rovnoměrně zrajících a stay-green hybridů. Každá z těchto skupin má svou výhodu a není možné říct, že jedna je lepší než druhá. V letech, kdy bude vyšší riziko přísušků v době sklizně, jsou vhodnější hybridy se stay-green způsobem dozrávání, ale v určitých letech může nastat situace, kdy bude chladnější a deštivější průběh počasí a tyto hybridy půjdou jen pozvolna do zralosti a termín silážování se bude neúměrně posunovat až do období rizika mrazů, které jsou velmi nebezpečné pro výrobu zdravé a kvalitní siláže. Vhodnost hybridů pro konkrétní stanoviště můžete konzultovat s našimi regionálními poradci, kteří znají specifika regionu a dokážou vám s výběrem poradit.*
Ing. Renata Šmídová, regionální obchodní zástupkyně KWS Osiva s. r. o.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!