Současné výkupní ceny za kilogram živého kuřete ve výši devatenáct korun jsou pod náklady chovatelů. Hrozí proto omezování produkce, růst dovozu, ztráty pracovních míst a přebytky obilí, uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Producenti tvrdí, že za kilogram by potřebovali přinejmenším 21,5 až 22 koruny.
Produkce a spotřeba drůbežího masa přitom v posledních pěti letech vykazovala růst. Letos se domácí trh vzpamatovával z důsledků ptačí chřipky. Kvůli ní klesala v evropských zemích spotřeba a do České republiky se vyvážely levné přebytky drůbežího masa. To se odrazilo v tuzemsku, ceny se snížily, zdůvodnil Veleba problémy na trhu drůbežího masa.
Agrární komora chce iniciovat novelu zákona o hospodářské soutěži, která by omezila některé praktiky obchodních řetězců. Prodej za ceny pod náklady odporuje i současnému zákonu o cenách, poukázal Veleba.