Výlovy z českých a moravských rybníků k dnešnímu dni již skončily, až na několik výjimek. Ryby z celkem 238 hospodářství kontrolovaly orgány státního veterinárního dozoru. „Není důvod mít obavy z ohrožení zdravotní nezávadnosti, sdělil jejich výsledek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Ročně se podle něj u nás vyprodukuje kolem 20 tisíc tun kapra, přičemž asi devět tisíc tun se vyváží, nejčastěji do sousedních zemí EU, Německa a Rakouska.
Veterinární inspektoři kontrolují i způsob sádkování ryb, a budou se podílet posléze i na kontrole sezónního prodeje ryb, dodal mluvčí SVS. Pokud jde o zdravotní stav chovaných ryb u nás, Duben uvedl, že orgány státního veterinárního dozoru nezaznamenávají velkých problémů. Za posledních pět let se ročně z hospodářství odebírá zhruba kolem pětistovky vzorků, z toho se v průměru prokáže asi pět případů onemocnění ryb. Nejčastěji jde o VHS (virovou hemorhagickou septikémii), IHN (infekční hematopoetickou nekrózu), a JVK ( jarní virémii kaprů). Jde o onemocnění, která neohrožují člověka, ale v případě zjištění se vůbec nesmějí dostat do tržní sítě. Bez veterinárního vyšetření se ostatně nemůže dostat do tržní sítě žádná surovina či potravina živočišného původu, zdůraznil Duben.
Tradice českého rybníkářství sahá hluboko do středověku. Dnes je nejvíce hospodářství s rybami v Jihočeském kraji, kde je jich celkem 58 a následuje kraj Vysočina s 54 hospodářstvími. Za nimi pak následují kraje Plzeňský a Středočeský, shodně s 21 hospodářstvími a další již s podstatně menšími počty, informoval Duben
Za poslední léta produkce i vývoz podle mluvčího mírně stoupá, zatímco v roce 2000 bylo vyloveno 20 664 tun, v roce 2005 to bylo již 21 064 tun. Vyvezeno bylo v roce 2000 celkem 8 189 tun a v roce 2005 to bylo 9 300 tun.