Výroba hovězího masa na Vysočině byla loni druhá nejvyšší v Česku

Zpracovatelé na Vysočině loni dodali druhé nejvyšší množství hovězího a telecího masa v ČR, větší produkci měl jen Pardubický kraj. Z Vysočiny za minulý rok plynulo 15 928 tun hovězího masa, v meziročním porovnání množství stouplo o 5,9 procenta. Výroba vepřového masa se na Vysočině vloni zvýšila o 2,6 procenta, mezi kraji byla pátá nejvyšší. Uvedla to jihlavská správa Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Na jatkách v Kraji Vysočina loni skončilo 53 023 kusů skotu, v porovnání s rokem 2017 jich bylo víc o 2109. Zároveň se zvýšila průměrná hmotnost poražených dobytčat. Na celkové výrobě hovězího a telecího masa v Česku (71 579 tun) se firmy na Vysočině loni podílely 22 procenty.
Prasat dali chovatelé v loňském roce na Vysočině porazit 214 851. Vepřového masa dodaly podniky na trh 21 687 tun, v meziročním porovnání to bylo více o 2,6 procenta. Nejvyšší výroba vepřového masa byla v Jihočeském kraji, Vysočinu předčily i Středočeský kraj, Jihomoravský kraj a Královéhradecký kraj. Loňská produkce vepřového masa v ČR byla 210 910 tun, z Vysočiny byla přibližně desetina.
Skopového masa bylo loni na Vysočině vyrobeno jen 13 tun, i tak to byl meziroční nárůst o osm procent. Na produkci tohoto druhu masa v Česku, která byla 233 tun, se podle statistiků Vysočina podílela zhruba šesti procenty.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down